Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA, cultuur)
Volledig scherm
Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA, cultuur) © Ruben Oreel

Schade corona aan Zeeuwse cultuur is 4,3 miljoen euro, provincie zet steunfonds op

MIDDELBURG - De Zeeuwse cultuursector is hard geraakt door de coronacrisis. De schade tot 1 juni is berekend op 4,3 miljoen euro. De provincie schiet te hulp met een Zeeuws stimuleringsfonds cultuur.

Musea, theaters, bioscopen en podia zijn al meer dan twee maanden gesloten, festivals zijn afgelast. Organisaties missen niet alleen entreegelden, maar ook inkomsten uit horeca, sponsorgelden, subsidie en inkomsten uit winkelverkoop. Uit een enquête van de provincie waarvoor 80 organisaties financiële gegevens hebben aangeleverd, blijkt dat de sector 4,3 miljoen euro is misgelopen. Het effect op toeleveranciers is daarin nog niet eens meegenomen.

Het nieuwe jaar niet halen

Vanaf juni zijn tentoontellingen, concerten, filmvertoningen en theatervoorstellingen weer mogelijk, maar in eerste instantie voor maximaal 30 toeschouwers die anderhalve meter afstand moeten houden. Daarvoor moeten extra kosten worden gemaakt, terwijl de inkomsten maar een fractie zijn van wat in het verleden werd verdiend. ‘Veel organisaties melden een fors verlies en vrezen, naarmate de coronacrisis voortduurt, dat zij het nieuwe jaar niet zullen halen', schrijft het dagelijks provinciebestuur aan de Staten.

Pijn en moeite

,,Daarom hebben we besloten steunfonds in het leven te roepen", zegt gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA, cultuur). ,,Dat is hard nodig.” Het Rijk heeft 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de culturele sector, maar daarvan verwacht Pijpelink weinig voor Zeeland. Met veel pijn en moeite hebben de kleine provincies voor elkaar gekregen dat ze in Den Haag één theater, één podium en één museum mogen aandragen voor hulp, onder de voorwaarde dat de regio het bedrag van het ministerie verdubbelt.

Vlag wapperen

,,Voor de Zeeuwse culturele sector is dat lang niet genoeg", benadrukt Pijpelink. Ze kan nog niet zeggen hoeveel geld er in het stimuleringsfonds komt. ,,Die 4,3 miljoen euro kunnen we natuurlijk niet helemaal compenseren." De bedoeling is dat ook bedrijven een bijdrage leveren aan het steunfonds. Met enkele is Pijpelink al in gesprek. ,,Er is een bedrijf dat evenementen sponsort, terwijl die zijn afgelast. Dat overweegt nu een derde toch uit te keren, een derde zelf te houden want bedrijven hebben het ook zwaar en een derde in dit fonds te stoppen, waarmee het dus niet meer gekoppeld is aan datzelfde evenement. Het is heel mooi om te merken dat bedrijven cultuur niet alleen steunen omdat ze hun vlag erbij willen zien wapperen.”

Snijdt door het hart

Pijpelink benadrukt het belang van de cultuur in Zeeland, met name voor de toeristische en recreatieve sector, maar ook voor de leefbaarheid. ,,We hopen dat dit fonds een olievlekwerking heeft. Bakkers en bloemisten leveren hun producten aan podia, er werken heel veel vrijwilligers in de sector. Die zitten nu thuis. Het snijdt me echt door mijn hart als ik bedenk wat een Zeeland zonder cultuur betekent voor de sociale contacten.”

In juli besluiten de Staten hoeveel geld de provincie in het fonds stopt.

  1. 12-jarige jongens op rooftocht in Middelburg; naast rugzak stelen ze ook milkshake en frietjes

    12-jarige jongens op rooftocht in Middelburg; naast rugzak stelen ze ook milkshake en frietjes

    MIDDELBURG - De twee 12-jarige jongens uit Middelburg die gisteravond zijn aangehouden voor het bestelen van een 11-jarige jongen met geweld hebben nog meer op hun kerfstok. Terwijl ze door de politie werden gezocht, beroofden ze ook nog eens twee jongens van hun frietjes en milkshake. Het onderzoek loopt nog, maar de twee worden verdacht van het plegen van beroving met geweld en poging beroving.