Volledig scherm
De brandgans © eigen foto

Schaderegeling brandgans op de schop, rekening blijft oplopen

MIDDELBURG - De schaderegeling voor boeren die last hebben van brandganzen moet op de schop. Boeren worden te weinig geprikkeld om schade te voorkomen, terwijl de rekening blijft oplopen. 

De schade die brandganzen in Zeeland veroorzaken is in vier jaar tijd bijna verdubbeld. Was de provincie in 2015 nog 97.515 euro kwijt aan schadevergoeding, in 2018 was het 162.209 euro.

Het aantal brandganzen neemt in Nederland nog steeds toe. Jaarlijks overwinteren er rond de 800.000. Het aantal broedparen ligt rond de 20.000. De provincie heeft geen specifieke Zeeuwse cijfers, maar geeft aan dat de populatie wel toeneemt.

Schadevergoeding

Begin 2017 hebben de twaalf provincies de Maatschappelijke Adviesraad Faunaschade (MARF) opgericht. Die adviseert een ander systeem van schadevergoeding in te voeren. Nu krijgen boeren 95 procent van de geleden schade vergoed. De MARF stelt voor een drempelmodel in te voeren.

Het gezamenlijk overleg van de provincies (het IPO) is het daarmee eens. Het huidige systeem bevat te weinig prikkels die grondgebruikers stimuleren om schade te voorkomen. Daar staat wel veel administratieve rompslomp tegenover. 

Drempel

Een drempel voor schadevergoeding zou helpen, denken de provincies, al is de precieze berekening een hele klus. Daarbij moet namelijk rekening worden gehouden met de voorzienbaarheid van de schade, de stand van een diersoort, de kwetsbaarheid van een gewas en de mogelijkheid om schade te voorkomen.

De MARF stelt ook een gebiedsgerichte aanpak voor om ganzenpopulaties te beheren. In West-Zeeuws-Vlaanderen is daar een begin mee gemaakt. De brandgans is daar in opmars en er wordt gezocht naar vernieuwende maatregelen om die te stuiten. 

  1. Direct na de bevalling cellen uit de navelstreng laten invriezen: Zeeuwen doen het steeds vaker
    PREMIUM

    Direct na de bevalling cellen uit de navel­streng laten invriezen: Zeeuwen doen het steeds vaker

    VLISSINGEN - Heb je net stamcellen van je pasgeboren baby laten invriezen, gaat het bedrijf waar ze opgeslagen zijn failliet. Dat overkwam duizenden klanten van het Europese biotechbedrijf Cryo Save. Nu is niet helemaal duidelijk waar de stamcellen zijn gebleven. Bij Stamcelbank Nederland, dat veel Zeeuwse klanten heeft, kwamen verontruste telefoontjes binnen: kon daar hetzelfde gebeuren? Arts-directeur Joost Kartman legt uit.