Volledig scherm
PREMIUM
Architect Marco Bouwman voor de zuidgevel van het servicegebouw. © Marieke Mandemaker

Servicegebouw Windpark Krammer staat stevig en stoer tussen de elementen

Mooiste gebouw 2019De wind heeft het hier voor het zeggen. Met 34 draaiende windturbines is het Windpark Krammer een locatie van de grote maten. Een uitdaging voor architect Marco Bouwman om daar een servicegebouw neer te zetten.

Volledig scherm
Windpark Krammer bij Bruinisse. Overzicht vanaf de Krammersluis: rechts (met donkere gevel) het servicegebouw, in het midden het bedieningsgebouw en links het transformatorstation. © Marieke Mandemaker
Volledig scherm
Noordgevel van het servicegebouw Windpark Krammer. met houten hoekelement © Maurits van Hout

De hoogste molen meet 125 meter vanaf de grond, de tiphoogte van het rotorblad ligt daar nog eens ruim vijftig meter boven. Windpark Krammer ten oosten van Bruinisse werd vorige maand koninklijk geopend. Met de bijna vijfduizend leden van de lokale corporaties Zeeuwind en Deltawind wordt het geafficheerd als ‘het grootste burgerinitiatief van Nederland’.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Jonge studentondernemers verkopen dé oplossing voor regendruppels op je bril

    Jonge studenton­der­ne­mers verkopen dé oplossing voor regendrup­pels op je bril

    MIDDELBURG - Waarom is het stampertje in je cocktail van plastic en niet van hout? Hoe voorkom je dat je niets meer kan zien, omdat er regendruppels op je bril blijven hangen? Ook zo’n hekel aan het dekbed dat voortdurend verschuift in je hoeslaken? Het zijn slechts drie problemen waar jonge studentondernemingen dé oplossing voor hebben gevonden. Vrijdag presenteren 23 van de ‘start-ups’ hun product op de Markt in Middelburg.