Een compleet talud onderaan het duin bij Zwanenburg, net buiten Vlissingen, is weggeslagen.
Volledig scherm
Een compleet talud onderaan het duin bij Zwanenburg, net buiten Vlissingen, is weggeslagen. © Timo van de Kasteele

SGP in Tweede Kamer: ‘Strand moet zo snel mogelijk worden hersteld’

pollDEN HAAG - De veiligheid in Zeeland mag niet in gevaar komen door strenge stikstofregels. De ministers Van Veldhoven (Waterstaat) en Schouten (Natuur) moeten zo snel mogelijk ontheffing geven om opspuiten van nieuw zand mogelijk te maken. Dat wil de SGP-fractie in de Tweede Kamer. 

Poll

Het strand moet zo snel mogelijk worden opgehoogd

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
4995 stemmen

Zuidwesterstorm Ciara en de hoge waterstanden hebben duidelijk sporen achtergelaten aan de Zeeuwse kust. Op Walcheren zijn op zes plekken betonnen taluds weggespoeld. Complete stukken duin zijn weggeslagen. Vanwege de stikstofcrisis is de zandsuppletie niet aanbesteed. Alleen als de kustveiligheid in het geding komt, dan mogen de strand worden opgespoten. En daarvan is volgens Rijkswaterstaat nog geen sprake. 

De SGP vindt dat op de Walcherse stranden met ‘spoed’ nieuw zand moet worden opgespoten. Daarvoor moet in de kader van stikstofregels vergunning worden aangevraagd en dat kost tijd. SGP-Kamerlid Chris Stoffer vindt dat onaanvaardbaar. ,,Het kan toch niet zo zijn dat door de handhaving van de stikstofnormen de veiligheid van mensen en dieren in gevaar komt. De weggeslagen stukken strand moeten zo snel mogelijk worden hersteld, zeker nu we nog midden in het stormseizoen zitten.‘’  Stoffer heeft de ministers Van Veldhoven en Schouten inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd. 

De eenmansfractie ProZeeland heeft gedeputeerde Pijpelink gevraagd of de Zeeuwse kust nog wel veilig is. Ook wil hij weten of en zo ja wanneer eventueel begonnen mag worden met het opspuiten van zand en wat de gevolgen zijn voor het toerisme nu het strand door Ciara een stuk smaller is geworden.