Sneller uit ziekenhuis door inventieve beademing

Frank Balkenende

Terneuzen

Met de huidige beademingssystemen liggen patiënten onnodig lang in het ziekenhuis. Een Vlaams en een Nederlands bedrijf, Medec en Macawi, ontwikkelen samen een beter beademingsapparaat dat het verblijf in het ziekenhuis aanmerkelijk moet verkorten. Ze krijgen bijna één miljoen euro Europees geld om een prototype marktklaar te maken.

Het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het ruim twee miljoen euro vergende project Inventive deze week goed. De Intensive Care Unit (ICU) ventilator moet na afloop van het project volledig operationeel zijn.

Om de zorgkosten te beteugelen, zijn slimme oplossingen nodig. Zo is de gemiddelde bedbezetting in ziekenhuizen in Zeeland en Vlaanderen na ingrijpende chirurgische ingrepen relatief lang, zo’n zeven dagen. Eén van de oorzaken heeft te maken met de wijze waarop er beademd wordt: conventioneel beademen leidt tot afname van spierkracht omdat de ademhaling van een patiënt volledig overgenomen wordt door het beademingsapparaat.

Door betere ventilatoren en beademingsstrategieën te ontwikkelen, herstellen patiënten sneller, zodat ze minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven. Fijn voor de patiënt, maar ook voor zorgrekening. Kostenvermindering in de ziekenhuiszorg is noodzakelijk doordat het aantal geriatrische patiënten en patiënten met een chronische ademhalingsziekte of chronische obstructieve longziekten toeneemt. Daardoor stijgt ook de vraag naar beademingsapparatuur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement