Sneller uit ziekenhuis door inventieve beademing

Frank Balkenende

Terneuzen

Met de huidige beademingssystemen liggen patiënten onnodig lang in het ziekenhuis. Een Vlaams en een Nederlands bedrijf, Medec en Macawi, ontwikkelen samen een beter beademingsapparaat dat het verblijf in het ziekenhuis aanmerkelijk moet verkorten. Ze krijgen bijna één miljoen euro Europees geld om een prototype marktklaar te maken.

Het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Interreg Vlaanderen-Nederland keurde het ruim twee miljoen euro vergende project Inventive deze week goed. De Intensive Care Unit (ICU) ventilator moet na afloop van het project volledig operationeel zijn.

Om de zorgkosten te beteugelen, zijn slimme oplossingen nodig. Zo is de gemiddelde bedbezetting in ziekenhuizen in Zeeland en Vlaanderen na ingrijpende chirurgische ingrepen relatief lang, zo’n zeven dagen. Eén van de oorzaken heeft te maken met de wijze waarop er beademd wordt: conventioneel beademen leidt tot afname van spierkracht omdat de ademhaling van een patiënt volledig overgenomen wordt door het beademingsapparaat.

Door betere ventilatoren en beademingsstrategieën te ontwikkelen, herstellen patiënten sneller, zodat ze minder lang in het ziekenhuis hoeven te blijven. Fijn voor de patiënt, maar ook voor zorgrekening. Kostenvermindering in de ziekenhuiszorg is noodzakelijk doordat het aantal geriatrische patiënten en patiënten met een chronische ademhalingsziekte of chronische obstructieve longziekten toeneemt. Daardoor stijgt ook de vraag naar beademingsapparatuur.

 1. Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  MIDDELBURG - Ineke van de Put uit Middelburg zat donderdagmiddag toch wel een beetje met de handen in het haar. Ze moest naar Schiphol om haar vlucht naar Vietnam te halen, maar er reden geen treinen. Een oproepje op twitter met de hashtag #stormpoolen bood uitkomst. Twee verschillende automobilisten die ze niet kende, brachten haar al stormpoolend toch op tijd op haar bestemming. ,,Fantastisch dat dit kan in ons land.''
 2. Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen
  Poll

  Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen

  VLISSINGEN - Het aantal ouders dat de zwemlessen voor hun kind niet zelf kan betalen neemt toe. Bijna duizend Zeeuwse gezinnen hebben het afgelopen jaar een beroep moeten doen op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. In 2013 ging het nog om 350 kinderen die financiële steun kregen. Sinds het schoolzwemmen in veel gemeenten is afgeschaft, draaien ouders zelf op voor de kosten voor het behalen van een zwemdiploma van zoon of dochter. Dit kan al snel oplopen tot wel 900 euro.