Volledig scherm
Koeien in het Dijkwater bij Sirjansland. © Ernesta Verburg

Spoedoverleg boeren en provincie over stikstof

MIDDELBURG - Bestuurders van landbouworganisatie ZLTO houden morgen spoedoverleg met de provincie over het stikstofprobleem. 

Waar in andere provincies boeren bij de provinciehuizen zullen protesteren, kiest de ZLTO voor diplomatie. Voorzitter Wim Bens en vice-voorzitter Joris Baecke voeren overleg met commissaris van de koning Han Polman en de gedeputeerden Dick van der Velde en Anita Pijpelink. Volgens Baecke zijn twee dingen belangrijk in de stikstofaanpak: meer metingen naar stikstofbelasting én maatwerk voor de Zeeuwse landbouw. ,,De provincie heeft oor en oog voor de Zeeuwse boeren. We moeten samen naar oplossingen zoeken.”

Het kabinet wil de stikstofdruk op natuurgebieden terugdringen, onder meer door veehouders vrijwillig uit te kopen. In Zeeland is de situatie anders dan in Brabant. De veehouderij is relatief klein, terwijl die volgens Baecke moet groeien om voldoende organische mest te produceren voor de door landbouwminister Carola Schouten gewenste kringlooplandbouw. Daarnaast telt de provincie veel natuur en waait veel stikstof uit Vlaanderen naar Zeeland.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement