Volledig scherm
Op de voorgrond staatssecretaris Barbara Visser. Aan de overkant van de tafel, v.l.n.r., wethouder Albert Vader, burgemeester Bas van den Tillaar, cvdk Han Polman, gedeputeerde Dick van der Velde (staand) en dijkgraaf Toine Poppelaars. © Theo Giele

Staatssecretaris tegen Zeeuwse delegatie: Geen marinierskazerne in Vlissingen

Tot verbijstering van Zeeland heeft staatssecretaris Barbara Visser dinsdagavond gezegd dat Defensie geen marinierskazerne in Vlissingen wil bouwen.

De Zeeuwse bestuurders wilden nog een ultieme poging doen om het kabinet op andere gedachten te brengen. Provincie, gemeente Vlissingen en waterschap waren naar Den Haag gegaan voor overleg met Visser.  ,,Na twee uur kwam het hoge woord eruit. Bizar”, aldus commissaris van de koning Han Polman. ,,We hebben geen enkel nieuw argument gehoord. Het valt zwaar dat we het zo moeten horen.”

Burgemeester Bas van den Tillaar zei zeer aangeslagen te zijn. Wethouder Albert Vader hoopt dat het kabinet door de argumenten van Defensie prikt.

Blauwe hap

De Zeeuwse delegatie werd om 19.00 uur ontvangen op het ministerie van Defensie door staatssecretaris Barbara Visser. Ze had voor gasten de traditionele “blauwe hap” laten aanrukken. Een Indische maaltijd die doorgaans op woensdag bij de mariniers wordt geserveerd.

Volledig scherm
De 'blauwe hap'. © Theo Giele

De staatssecretaris nodigde vorige week de Zeeuwen uit om naar Den Haag te komen. Voor de provincie zijn commissaris van de koning Han Polman en gedeputeerde Dick van der Velde in Den Haag, namens de gemeente Vlissingen zijn dat burgemeester Bas van den Tillaar en wethouder Albert Vader. Dijkgraaf Toine Poppelaars is er namens het waterschap Scheldestromen. 

40 miljoen euro

In 2012 viel het besluit dat de mariniers van Doorn naar Vlissingen zouden verhuizen.  In Zeeland begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne. Sindsdien hebben provincie, gemeente en het rijk al zo'n 40 miljoen euro aan voorbereidingskosten uitgegeven. Maar de laatste jaren groeit  in Den Haag de twijfel over het project. Mariniers, van hoog tot laag, en de militaire vakbonden hebben hun hakken in het zand van de Utrechtse Heuvelrug gezet en laten onophoudelijk weten tegen de verhuizing te zijn. Daarvoor vinden zij gehoor bij een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer.

De Zeeuwse bestuurders voelen zich keer op keer overvallen door berichten in de media. Dieptepunt voor hen was het bericht dat er binnen het kabinet was gesproken over het mogelijk afblazen van het project en dat er naar alternatieve locaties voor de marinierskazerne wordt gekeken.

Zeeland wil dat de staatssecretaris volledig openheid van zaken geeft. Ze hebben geen zin om weer met een kluitje in het riet gestuurd te worden. 

In haar uitnodiging aan de Zeeuwse bestuurders herhaalde Visser haar zorgen over de personele gevolgen van de verhuizing naar Vlissingen. Ze vreest dat nog meer mariniers de dienst zullen verlaten. Anderzijds wil ze niet lichtzinnig omgaan met de afspraken die Defensie met Zeeland heeft gemaakt. Het kabinet wil uiterlijk eind maart een besluit nemen. Een werkgroep met ambtenaren van meerdere ministeries is bezig met de voorbereiding van dit besluit.

  1. Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender
    PREMIUM

    Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender

    VLISSINGEN - Niemand ter wereld weet meer over het iconische gitaarmerk Fender dan Barrie van Ginneken uit Vlissingen. De medewerker van muziekwinkel Bax Music in Goes mag dat sinds deze week officieel zeggen. Van Ginneken (34) beantwoordde, onder tijdsdruk, 760 vragen over het instrumentenmerk foutloos en liet daarmee 5500 anderen achter zich. ,,Ik denk dat ik nu wel om een hoger salaris ga vragen.”