Staatssecretaris Visser door het stof om afblazen verhuizing marinierskazerne

video - update 13.05 uurStaatssecretaris Barbara Visser  (Defensie) is vanmiddag diep door het stof gegaan in de Tweede Kamer over het afblazen van de verhuizing van het korps mariniers naar Vlissingen. ,,Ik kan me voorstellen dat u boos bent op mij. Ik wil ook naar u mijn excuses aanbieden.’’ 

Volgens Visser begon ze in 2018 al te twijfelen of de verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland wel zo’n goed idee was. ,,Ik wilde onrust voorkomen door openlijk mijn twijfel te uiten over de verhuizing. Eerst wilde ik onderzoeken of Vlissingen nog steeds het juiste besluit was. Door dat zo lang voor mezelf te houden heb ik de onrust juist alleen maar groter gemaakt.

Ze vertelde de Kamer en boze Zeeuwen op de publieke tribune ook dat ze met het dossier ‘heeft geworsteld’. Nadat vorige week officieel door het kabinet werd besloten dat de kazerne niet naar Vlissignen zal gaan maar naar Nieuw-Milligen in Apeldoorn, voelden de Zeeuwen zich bedonderd. Visser begript dat, zegt ze ,,Ik had Zeeland deel moeten maken van mijn twijfel”, zegt Visser. ,,Dat is mijn fout geweest. Ik heb me te veel gericht op de inhoud.”

De Zeeuwse delegatie op de publieke tribune van de Tweede Kamer.
Volledig scherm
De Zeeuwse delegatie op de publieke tribune van de Tweede Kamer. © Jeffrey Kutterink

Twijfel

De staatssecretaris noemt dat ‘een les, ook voor de toekomst’. Visser twijfelde al sinds het voorjaar van 2018. ,,Ik wilde niet van het besluit uit 2012 om de kazerne van Doorn naar Vlissingen te verplaatsen afwijken, voordat ik tot een ander besluit was gekomen. Voor ik mijn twijfels uit wil ik eerst helder hebben of ik wel een goede afweging maak. Dat had ik veel eerder met anderen, ook de Zeeuwen, moeten delen.’’

De Tweede kamer lijkt zich neer te leggen bij Vissers uitleg. Eerder op de dag hadden veel Kamerleden nog geen goed woord over voor de manier waarop Visser met Zeeland is omgegaan in de kwestie. Isabelle Diks van GroenLinks ging er hard in. ‘Ongehoord', noemde ze de opstelling van Visser, en ‘bestuurlijk gepruts’. En Sadet Karabulut (SP): ,,Het kabinet heeft Zeeland een rotstreek geleverd. Dit is niet te verteren.” 

Quote

Ik ken Zeeuwen als bedacht­zaam en construc­tief. Als je hen zo witheet krijgt als ze nu zijn, dan mag je als kabinet en als staatsse­cre­ta­ris wel eens heel goed in de spiegel kijken

Kees van der Staaij, SGP

Kees van der Staaij (SGP): ,,Ik ken Zeeuwen als bedachtzaam en constructief. Als je hen zo witheet krijgt als ze nu zijn, dan mag je als kabinet en als staatssecretaris wel eens heel goed in de spiegel kijken. Zeeland is geschoffeerd, schandelijk!” Selçuk Öztürk (Denk): ,,De Zeeuwen zijn belogen, belazerd, bedonderd en vernederd.” Henk Krol (50PLUS): ,,Zeeland is voor joker gezet en bedonderd. En de Tweede Kamer ook.” Harm Beertema (PVV): ‘Rampzalig en ongelooflijk amateuristisch.” 

‘Nieuwe inzichten’

Martijn van Helvert van coalitiepartij CDA vulde aan dat hij ‘heel boos is’ en zich als Zeeuw ‘behoorlijk bedonderd zou voelen’, maar verdedigde wel het besluit van het kabinet om toch niet voor Vlissingen te kiezen. Zijn argumentatie dat er ‘nieuwe inzichten’ zijn, leverde hem hoongelach van het Zeeuwse publiek op, en kritische reacties van een aantal oppositiepartijen. Coalitiegenoot Salima Belhaj (D66) sprak over ‘een debacle’ en was daarmee relatief mild. Dat gold zeker ook voor het Zeeuwse VVD-Kamerlid André Bosman, partijgenoot van Visser. Hij hield het erop dat hij de gang van zaken ‘ongepast’ vond.

CDA’er Van Helvert bekende overigens ook dat de coalitiepartijen al op 16 januari vertrouwelijk door het kabinet zijn geïnformeerd over het feit dat er naar alternatieve locaties werd gezocht. Het leverde verbaasde reacties op van oppositiepartijen. ,,Waarom heeft u toen Zeeland niet ingelicht?", vroegen meerdere Kamerleden zich af. Volgens Van Helvert kon dat niet, omdat het gesprek ‘vertrouwelijk’ was. 

Alle fracties hamerden erop dat het vertrouwen met Zeeland herwonnen moet worden, onder meer door snel met een goed plan voor ‘ruimhartige compensatie’ over de brug te komen. 

Selçuk Öztürk (Denk) verklapte dat hij door de SGP was gevraagd mee te denken over het indienen van een 'motie van afkeuring'. Dat is een soort ‘gele kaart’: de staatssecretaris krijgt dan flink op haar kop, maar mag wel op haar post blijven. SGP’er Van der Staaij wees er vervolgens op ‘dat alle opties nog open liggen'.  

Zeeuwen op de tribune

Zo'n 130 Zeeuwen wonen het debat in de Tweede Kamer bij. Ze reden vanochtend in vier bussen naar Den Haag. Alle passagiers kregen een T-shirt met de tekst ‘Zeeland: ik kan hier wel wennen.’ Mede door de Zeeuwse drukte zit de publieke tribune overvol. Een deel van de bezoekers moet het debat volgen in de hal, waar schermen en stoelen zijn neergezet.

Onze verslaggever Ernst-Jan Rozendaal legde vanochtend in De Ochtend Show to Go uit wat er vandaag gaat gebeuren, en waarom:

Het debat in de Tweede Kamer begint om 11 uur.

Verslaggevers van de PZC doen de hele dag via Twitter verslag. Volg hier: