Volledig scherm
© Thinkstock

Stijging huizenprijzen in Zeeland vlakt iets af

VLISSINGEN - De huizenprijzen in Zeeland blijven stijgen, maar minder hard dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal gemiddeld 8,1 procent duurder dan een jaar eerder. Zeeuwen betaalden gemiddeld 238.754 euro voor een huis.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In januari, februari en maart werden in Zeeland 1379 huizen verkocht. Dat is een procent meer dan in dezelfde periode van 2018. Om een huis te kunnen kopen, moesten Zeeuwen in het tweede kwartaal flink meer geld uittrekken.

Hoewel de prijzen in het tweede kwartaal iets minder hard stegen dan in het eerste (toen waren huizen 8,4 procent duurder dan een jaar geleden) werden huizen in Zeeland flink duurder. In de eerste twee kwartalen van dit jaar stegen de huizenprijzen in Zeeland harder dan in de afgelopen drie jaar. Gemiddeld wordt nu 238.754 euro voor een bestaande woning betaald. Een jaar geleden was dat 215.715, in 2017 kostte een huis gemiddeld 212.856 en in 2016 was dat 196.310 euro.

Of de stijging doorzet is de vraag. In het eerste kwartaal waren huizen in Zeeland gemiddeld 8,4 procent duurder dan een jaar ervoor. Gemiddeld werd toen 240.026 euro voor een bestaande woning betaald. Huizen zijn in Zeeland dus iets goedkoper geworden. Maar het vergelijken van kwartalen is lastig, omdat er voortdurend schommelingen optreden. De trend over de afgelopen drie jaar is dat de prijzen in Zeeland hard omhoog gaan, in 2019 meer dan in de jaren ervoor. 

Landelijk waren bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de kleinste prijsstijging in de afgelopen twee jaar. In het tweede kwartaal werden 52.506 duizend woningen verkocht, bijna 1 procent minder dan een jaar eerder.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hostellerie Schuddebeurs is geen doorsnee toeristenfuik
    PREMIUM
    ACHTER DE SCHERMEN

    Hostelle­rie Schudde­beurs is geen doorsnee toeristen­fuik

    SCHUDDEBEURS - Waar het centrum is, vragen internationale gasten weleens aan receptioniste Sandra Fierens (46), geboren en getogen in Schuddebeurs. Ze kan er om lachen, want Hostellerie Schuddebeurs ís het centrum van het dorpje op Schouwen-Duiveland. Golfers en fietsers verblijven er graag. Deze krant keek in de keuken, de lobby en op hotelkamers. ,,Mijn brillenglazen besloegen van een half ontblote hotelgast.”