Vis in de vismijn van Stellendam.
Volledig scherm
Vis in de vismijn van Stellendam. © Arie Kievit

Stilligregeling gevraagd voor vissersvloot, en vis zo mogelijk naar Voedselbanken

VLISSINGEN - Ook de visserijsector steunt en kreunt onder de conoracrisis. CDA en SGP in het Europees Parlement hebben de Europese Commissie vandaag gevraagd een aantal noodmaatregelen te treffen.

Met terugwerkende kracht vanaf 16 maart willen de twee partijen een stilligregeling voor de Europese vissersvloot, zodat eigenaren en vissers aanspraak kunnen maken op vergoedingen. De visaanvoer moet volgens CDA en SGP ook gereguleerd, oftewel beperkt kunnen door visserijorganisaties, waarbij Brussel financieel bijspringt. Dit moet een verdere prijsval voorkomen. Zo'n ingreep in de markt kan alleen met toestemming van Brussel.

Visquota meenemen

Verder stellen beide fracties voor de mogelijkheid te openen een kwart van de visquota van dit jaar mee te mogen nemen naar volgend jaar. Vissers snijden zich dan niet in hun vingers, als visquota dit jaar onbenut blijven. Normaal mag tien procent worden meegenomen. CDA en SGP willen voorkomen dat vis bij een te lage prijs moet worden doorgedraaid. Ze stellen daarom voor om vis aan de Voedselbanken te mogen schenken.