Volledig scherm
Suikerbiet op een akker bij Kloetinge. © Ernesta Verburg

Strijd tegen het vergelingsvirus: suikerbietentelers moeten plantenresten vernietigen

COLIJNSPLAAT - Suikerbietentelers moeten resten van bieten van het land afvoeren en vernietigen. Zo kunnen ze voorkomen dat het vergelingsvirus steeds harder toeslaat.

Dat advies komt van het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt. De vergelingsziekte in de suikerbieten steekt weer de kop op. Jarenlang hadden de Zeeuwse telers er minder last van, maar doordat een speciale zaadcoating van het zaaigoed door de Europese Unie is verboden, kunnen insecten weer meer schade aanrichten. Eind december ging een algeheel verbod in op het gebruik van neonicotinoïden in de buitenlucht. Dat is het werkzame bestanddeel in een speciale zaadcoating die de bietenplanten beschermt tegen allerlei insecten.

De gevolgen van het verbod zijn dit seizoen zichtbaar op de Zeeuwse akkers. Luizen veroorzaken de vergelingsziekte, die de bietenplant verzwakt of dood. Daardoor daalt de suikeropbrengst fors. De alternatieve gewasbeschermingsmiddelen die akkerbouwers door het neonicotinoïden-verbod noodgedwongen inzetten, halen weinig uit.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Ook Tessa staakt: ‘Soms zit ik langer achter de pc dan dat ik met een patiënt kan praten’
    PREMIUM
    video / poll

    Ook Tessa staakt: ‘Soms zit ik langer achter de pc dan dat ik met een patiënt kan praten’

    TERNEUZEN - Verpleegkundige Tessa Wijkhuijs (23) staakt woensdag mee. Net als haar collega’s van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen, Hulst en Oostburg. Ze draait zondagsdienst. Uit protest. Tegen een te lage waardering van haar werk en ze vindt dat patiënten niet altijd de zorg krijgen die ze verdienen. ,,Dat moet anders! Soms zit ik meer achter de computer, dan dat ik tijd heb om iemand te vragen hoe het nu écht gaat.”