Stripboek moet Slag om de Schelde voor jongeren tot leven brengen

VIDEONIEUWDORP - Dit jaar ligt de Slag om de Schelde 75 jaar achter ons. Ter gelegenheid van dat jubileum verschijnt er nu een stripverhaal dat die relatief onbekende strijd voor het voetlicht brengt, van de hand van Arthur Scheijde en Willem Meijer.

Het stripboek volgt de Canadese oorlogscorrespondent Jim Borden op zijn speurtocht naar een Duitse sluipschutter. Het boek wordt zaterdag gepresenteerd in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Dat is niet toevallig, want Meijer is secretaris van dat museum. Dat er links en rechts objecten in het boek opduiken die ook in het Nieuwdorpse museum te zien zijn, is al evenmin toevallig. Meijer: ,,Met een stripvorm willen we de jeugd bereiken. En als  jongeren, als ze de strip uit hebben, hier bij het museum vervolgens direct kunnen zien hoe zo'n Canadese tank er nou écht uitzag... daar wordt het verhaal alleen maar sterker van, denken we.”

Volledig scherm
Willem Meijer schreef de tekst voor de strip. © Cris Sohier
Volledig scherm
De Duitse scherpschutter. © Cris Sohier
Volledig scherm
Jim Borden, de Canadese oorlogscorrespondent. © Cris Sohier
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hanny beleefde de bevrijding in Goes: ‘Zulke lieve mensen bij wie we waren ondergedoken’
    PREMIUM

    Hanny beleefde de bevrijding in Goes: ‘Zulke lieve mensen bij wie we waren ondergedo­ken’

    GOES - Dit is het veertiende deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Hanny Schoonwater-Schell (1929) uit Nijmegen over haar gedwongen vakantie in 1944 in Goes: ,,Een man zag het jachtvliegtuig aankomen en riep ‘ga liggen’. Mijn zus deed dat meteen, met haar baby’tje onder zich. Retteketet hoorde je, er werd op de locomotief gemikt.”