Volledig scherm
© ThinkStock

Stropers hebben buiten kantooruren vrij spel

MIDDELBURG - Stropers en criminelen zijn actief bij nacht en ontij, maar de Zeeuwse opsporingsambtenaren werken alleen tijdens kantoortijden. Jagers en boeren luiden de alarmbel.

In een brief aan de provincie noemen de landbouworganisatie ZLTO, het Zeeuws Particulier Grondbezit, de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer en de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging het een 'absurde en zorgwekkende ontwikkeling' dat de milieudienst RUD Zeeland haar bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) in het buitengebied uitsluitend inzet tussen 8 en 17 uur. 

Dat is funest voor de bestrijding van stroperij, vinden de organisaties. 'De handhaving op de Wet Natuurbescherming en de Provinciale Milieuverordening Zeeland wordt willens en wetens verzaakt.' Milieucriminaliteit, zoals stroperij en afvaldumping, vinden buiten die tijden plaats. 'Dit beleid zal een nog grotere mate van onveiligheid(sgevoel) in uw plattelandsprovincie veroorzaken', aldus de brief.

,,Dit soort ontwikkelingen zijn meestal bezuinigingsoperaties", verklaart Kees van Hulst, regiomanager Noord-Brabant van de Jagersvereniging. ,,Je moet dit niet willen. Vandaar dat we het bij de provincie hebben aangekaart. Die is verantwoordelijk voor de RUD Zeeland."

Anders dan in andere provincies lijkt de RUD ook niet te willen samenwerken met andere opsporingsambtenaren in het groene domein, zoals jachtopzieners en boswachters. Terwijl die vaak gewapend zijn. 'Dit is van het grootste belang voor het optreden tegen milieucriminaliteit', aldus de brief. 'Denk aan de wild-, kreeften- en schelpdierenstroperij en het dumpen van afval van drugslaboratoria.'

,,Het heeft geen zin om in je eentje een polder in te gaan om stropers te betrappen", zegt Van Hulst. ,,Met meerdere mensen kun je de toegangswegen afsluiten en is het makkelijker mensen aan te houden. Maar dan moet je wel samenwerken met de politie of andere boa's. In Brabant gebeurt dat bijvoorbeeld in het SSiB, Samen Sterk in Brabant. Als het om samenwerking gaat, zien we de RUD Zeeland juist een terugtrekkende beweging maken."

Volgens secretaris Jaap van der Hiele van de Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht zou de RUD avondlijke patrouilles 'te gevaarlijk' vinden. Of dat leidt tot meer criminaliteit, kan hij niet aantonen. ,,Als je er niet bent, zie je ook geen overtreding. Maar criminelen weten nu wel hoe laat ze aan het werk moeten. Na vijf uur hebben ze vrij spel."

Door omstandigheden kon de RUD dinsdag niet inhoudelijk reageren.

 1. Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  Van de Put 'stormpoolt' van Middelburg naar Schiphol: fantastisch dat dit kan in ons land

  MIDDELBURG - Ineke van de Put uit Middelburg zat donderdagmiddag toch wel een beetje met de handen in het haar. Ze moest naar Schiphol om haar vlucht naar Vietnam te halen, maar er reden geen treinen. Een oproepje op twitter met de hashtag #stormpoolen bood uitkomst. Twee verschillende automobilisten die ze niet kende, brachten haar al stormpoolend toch op tijd op haar bestemming. ,,Fantastisch dat dit kan in ons land.''
 2. Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen
  Poll

  Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen

  VLISSINGEN - Het aantal ouders dat de zwemlessen voor hun kind niet zelf kan betalen neemt toe. Bijna duizend Zeeuwse gezinnen hebben het afgelopen jaar een beroep moeten doen op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. In 2013 ging het nog om 350 kinderen die financiële steun kregen. Sinds het schoolzwemmen in veel gemeenten is afgeschaft, draaien ouders zelf op voor de kosten voor het behalen van een zwemdiploma van zoon of dochter. Dit kan al snel oplopen tot wel 900 euro.