Volledig scherm
© GettyImages

Succesvolle regeling voor duurzaam midden- en kleinbedrijf krijgt vervolg

MIDDELBURG - Niet alle nieuwe subsidies voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn gerelateerd aan de coronacrisis. Zo willen Impuls Zeeland en de Kamer van Koophandel opnieuw vouchers aanbieden voor bedrijven die zich op een duurzame manier vernieuwen. De provincie steekt 255.000 euro in de regeling.

De afgelopen zeven jaar is deze regeling al drie keer met veel succes uitgeschreven. Bedrijven kunnen een voucher van maximaal 10.000 euro aanvragen om hun vernieuwende ideeën technisch en economisch verder te laten uitvoeren of te laten toetsen. Het moet gaan om plannen voor het gebruik van natuurlijke (biobased) materialen, voor hergebruik (circulair) en vernieuwingen die bijdragen aan de overstap naar duurzame energie.

Prille ideeën

Van tevoren is niet in te schatten wat de vouchers gaan opleveren. De bedoeling is namelijk om van heel prille ideeën te onderzoeken hoe haalbaar die zijn. Maar het resultaat van de eerdere regelingen geeft wel een indruk. De afgelopen drie keer zijn in totaal 43 vouchers verstrekt. Uiteindelijk bleken zes projectideeën niet realiseerbaar, liggen er zeven op de plank, worden er 24 verder ontwikkeld en zijn er vier commercieel op de markt gebracht. 

Voor herhaling vatbaar

Zelf hebben de bedrijven ook flink geïnvesteerd. Hun eigen bijdrage was groter dan de totale subsidie van 325.000 euro. Regionale kennisinstellingen en andere bedrijven hebben ook geprofiteerd, omdat onderzoeksvragen bij hen werden uitgezet. 

De regeling is dus voor herhaling vatbaar, vindt de provincie. Later dit jaar organiseren Impuls, de Kamer van Koophandel en het Brabantse samenwerkingsplatform Symbiosis4Growth een startbijeenkomst voor geïnteresseerde ondernemers.

  1. PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantaine'.
    Podcast

    PZC/Drvkkerylezing: Wim Daniëls vertelt over zijn roman 'Quarantai­ne'.

    Deze week kwam schrijver Wim Daniëls naar Middelburg voor de PZC/Drvkkerylezing. In gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme vertelde hij over zijn nieuwste boek, de roman ‘Quarantaine’. Bij het gesprek in boekhandel de Drvkkery was met het oog op de coronamaatregelen geen publiek aanwezig. Het interview werd wel opgenomen, zodat geïnteresseerde lezers en alle mensen die dat leuk vinden er toch van kunnen meegenieten.