Volledig scherm
© Johan Van Der Heijden

Thermphos vertraagt jaarrekening provincie

MIDDELBURG - De sanering van Thermphos dreigt de jaarrekening van de provincie te vertragen. Zowel de jaarrekening als de zomernota is af, maar de accountant kan er nog geen klap op geven omdat de impact van Thermphos moeilijk is in te schatten.

De sanering van het terrein van de voormalige fosforfabriek bij Nieuwdorp is het hoofdpijndossier van de provincie. De kosten van het opruimen lopen in de tientallen miljoenen en het is nog onduidelijk wie dat gaat betalen. In de tussentijd is de provincie verantwoordelijk voor de veiligheid van het terrein. Dat kost ruim 7 ton per maand. Vanaf november vorig jaar is al 3,6 miljoen euro aan beheerskosten neergeteld. Daar leggen Provinciale Staten volgende maand nog 4,5 miljoen euro bij, zodat de veiligheid tot en met eind oktober is verzekerd.

In gevaar

Het dossier is zo complex, dat de accountant meer tijd nodig heeft om de jaarrekening van de provincie vast te stellen. Die moet voor 15 juli bij het ministerie liggen, maar tot die tijd is er nog maar één Statenvergadering waarin hij kan worden vastgesteld. "Het proces van lezen, oordelen en bespreken komt dus in gevaar", aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA, financiën). "We gaan nu met de Staten bespreken hoe we dat het beste kunnen oplossen."