Een laptop en telefoon met het logo van Citrix.
Volledig scherm
Een laptop en telefoon met het logo van Citrix. © Rob Engelaar

Tholen schakelt thuiswerk-software Citrix uit vanwege lek, ziekenhuis ZorgSaam houdt extra toezicht

THOLEN - De gemeente Tholen heeft de Citrix-server waarmee medewerkers vanuit huis kunnen werken per direct uitgeschakeld. Ook ziekenhuis ZorgSaam houdt al het digitale verkeer in de gaten. Oorzaak is een beveiligingslek in de Amerikaanse software Citrix.  

In de Amerikaanse software zit een zwakke plek waarmee hackers toegang kunnen krijgen tot interne systemen. De gemeente Zutphen en het Medisch Centrum Leeuwarden zijn al getroffen door een hack. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert dan ook Citrix uit te schakelen. Tientallen gemeenten, ministeries en ziekenhuizen volgden dat advies op. Tholen nu dus ook. 

Ook ZorgSaam en het ADRZ werken met Citrix-servers. Toch laten beide Zeeuwse ziekenhuizen de servers gewoon aanstaan. “De ICT-afdeling houdt de boel nauwlettend in de gaten”, zegt een woordvoerder van ZorgSaam. “Al het verkeer wordt continu gemonitord.” De afdeling gebruikt codes die Citrix heeft verstrekte om risico's te beperken. Het ADRZ maakt zich overigens geen zorgen. “Wij hebben een extra beveiligingslaag bovenop Citrix. Werknemers loggen eerst daarop in, voordat ze in Citrix kunnen. Dat is bij ons de standaardwerkwijze”, zegt een woordvoerder. 

Een definitieve beveiligingsupdate voor het lek wordt pas eind deze maand verwacht.