Volledig scherm
© Shutterstock

'Tijd voor verbod op loslopende katten'

De SGP in Kapelle is klaar met de overlast van katten. Die horen op eigen terrein of aan de lijn, vindt lijsttrekker Marco Kleppe. ,,Het is niet normaal om dieren los te laten lopen.”

Volledig scherm
Wethouder Marco Kleppe. © Marcelle Davidse

Het is een opmerkelijk punt in het verkiezingsprogramma van de SGP in het Zeeuwse Kapelle. De partij wil verbieden dat katteneigenaren nog langer hun huisdieren onbeperkt op straat laten rondlopen. Lijsttrekker Marco Kleppe bindt de kat de bel aan. Of liever nog: een tuigje.

Hebt u een hekel aan katten?
,,Nee hoor. Ik vind het leuke beesten. Ik ben dol op dieren. We hebben zelf vissen, vogels en konijnen. Ik zie ook absoluut de meerwaarde van huisdieren, namelijk dat mensen echt een maatje hebben. Maar een huisdier moet wel een huisdier zijn. Die houd je binnen of in je eigen tuin.”

Waarom zet u hier zo op in?
,,We hebben veel belangrijkere zaken in Kapelle. Maar er zijn ook een heleboel kleinere dingen waar mensen zich aan ergeren. Toen we de afgelopen maanden met burgers spraken, werd dit onderwerp heel vaak genoemd. Dan moeten we er ook wat mee.”

Quote

Waarom zou je met je kat niet een stukje gaan wandelen?

Marco Kleppe (SGP)

Wat is het plan?

,,We willen geen loslopende katten meer toestaan in de openbare ruimte. Over honden bestaan al heldere afspraken: we vinden het heel normaal dat we onze hond niet los laten lopen. Maar bij katten is dat niet vanzelfsprekend. Hondeneigenaren ruimen vaak ook netjes de poep op. Een katteneigenaar zet het dier ‘s ochtends buiten en denkt: ik zie je vanavond wel terug.”

Is dat erg?
,,Het is een beetje scheef en eigenlijk gewoon niet netjes. Het is ook vies als kinderen spelen op plaatsen waar kattenpoep ligt. Bovendien brengen uitwerpselen gezondheidsrisico’s met zich mee. Toxoplasmose is een bekend verhaal.”

U dwingt een katteneigenaar wel tot allerlei maatregelen.
,,Mensen moeten vooral genieten van zo’n dier, maar ook de consequenties ervan dragen en misschien af en toe offers brengen. Een hond laat je ook drie keer per dag uit. Misschien gaan we dat op termijn met katten ook wel zien. Je hebt voor vier euro een tuigje met een riempje. Waarom zou je met je kat niet een stukje gaan wandelen?”

Poll

Ophokplicht voor katten is dierenmishandeling

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
63731 stemmen

Is zo’n losloopverbod te handhaven?
,,Ik heb niet de illusie dat na de gemeenteraadsverkiezingen Kapelle kattenvrij is. Maar het begint met bewustwording dat het niet normaal is dat een kat onbeperkt in en uit loopt en overal zijn behoefte doet. Vervolgens hoop ik dat eigenaren hun dier laten chippen en voorzieningen aanbrengen zodat de kat niet meer over de schutting kan. Dan hou je op straat alleen de zwerfkatten over. Die kun je vangen en naar het asiel brengen. Of laten castreren, zoals bijvoorbeeld Stichting Scheldekat doet.”

Is dit geen verkiezingsstunt?
,,Ik realiseer me heel goed dat er mensen zijn die dit een belachelijk idee vinden. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een grotere groep is die zegt: dit is een serieus probleem, goed dat iemand het onderkent. Ik ga niet beloven dat ik het ga oplossen, want dat moet de samenleving echt zelf doen. Maar ik weet zeker dat het kan. Elke omwenteling begint met erover te praten. Een lawine begint ook klein en neemt vanzelf steeds meer met zich mee, totdat we met z’n allen zeggen: we gaan het anders doen in ons land. Laten we daarmee beginnen in Kapelle.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement