Volledig scherm
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert met haar mariniers op het bouwterrein bij Vlissingen in 2014. © Ruben Oreel

Tijdlijn: Acht jaar lang getob over marinierskazerne

VLISSINGEN - Bijna acht jaar lang was er getob over de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen. Het kabinet onderzoekt nu een alternatieve locatie, waarschijnlijk in de buurt van Apeldoorn. Een tijdlijn van de stroeve besluitvorming:

10 april 2012
Minister Hans Hillen (Defensie) maakt in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de marinierskazerne in 2017 verhuist naar Vlissingen.

Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn verhuist naar Vlissingen. Doorn wilde de kazerne renoveren, maar minister Hans Hillen van Defensie kiest voor nieuwbouw in Zeeland. © ANP

26 juni 2012
De Tweede Kamer besluit dat Hillen verder mag met het uitwerken van zijn plannen.

19 juni 2014
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert ondertekent samen met Commissaris van de Koning Han Polman een contract voor de marinierskazerne. Dat gebeurt op de plek waar de kazerne moet komen. Naar verwachting kan de kazerne eind 2019 in gebruik worden genomen.

18 juni 2015
De provincie Zeeland en het ministerie van Defensie komen overeen dat de provincie gratis grond beschikbaar stelt voor de bouw van de kazerne.

11 mei 2016
De belangstelling is groot vanuit het bedrijfsleven voor bouw en exploitatie van wat inmiddels de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne is gaan heten.

November 2016
De bouw van de kazerne loopt vertraging op, meldt minister Hennis-Plasschaert. Dat heeft vooral te maken met de nieuwe manier van aanbesteden voor de bouw van de kazerne. De mariniers komen nu in 2021.

22 februari 2017
Minister Hennis-Plasschaert zorgt voor verwarring. Ze zegt in de Tweede Kamer: Het is nooit te laat om de stekker eruit te trekken.

1 juni 2017
Het Rijksvastgoedbedrijf maakt bekend dat drie consortia zijn geselecteerd die de kazerne willen ontwerpen, bouwen en vervolgens 25 jaar willen onderhouden en beheren.

12 januari 2018
De eerste scheurtjes komen aan het licht. De AFMP, de vakbond voor militairen roert zich. De marinierskazerne wordt volgens de mariniers compleet uitgekleed. Er komt geen schietbaan, geen landingsplaats voor helikopters en landingsvaartuigen kunnen niet op het strand aanlanden.

1 maart 2018
Vakbond VBM meldt dat de mariniers helemaal niet naar Vlissingen willen verhuizen. De bond voorspelt een leegloop van het korps. De mariniers vinden Zeeland te ver weg en hun partners willen niet mee. De kazerne moet volgens de huidige planning in 2022 open.

20 maart 2018
Defensie maakt bekend dat in het eerste kwartaal van dit jaar 66 mensen zijn vertrokken bij het Korps Mariniers.

Volledig scherm
Miriam Appels uit Driebergen is een petitie begonnen om de marinierskazerne in Doorn te behouden. © Boas Photo

April 2018
Een petitie tegen het vertrek van de mariniers uit Doorn levert in elf dagen tijd ruim 7400 steunbetuigingen op. Initiatiefneemster Miriam Appels uit Doorn wil dat de kazerne in Doorn blijft.

4 april 2018
GroenLinks in de Tweede Kamer wil kijken of de verhuizing van Doorn naar Vlissingen kan worden teruggedraaid.

10 april 2018
Staatssecretaris Barbara de Visser schrijft de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PVV dat uitbreiding van de marinierskazerne in Doorn geen optie was én is.

20 april 2018
Uit een enquête van de provincie Zeeland en Defensie blijkt dat het overgrote deel van de mariniers weigert te verhuizen naar Zeeland. Slechts één procent wil zich in Zeeland vestigen.

24 april 2018
Marinierscommandant Jeff Mac Mootry schrijft in zijn column in mariniersblad QPO dat de politiek nog maar eens goed moet nadenken over de verhuizing van de mariniers.

26 april 2018
Afblazen bouw marinierskazerne kost de rijksoverheid tientallen miljoenen euro’s, antwoordt staatssecretaris Visser op Kamervragen van GroenLinks.

Volledig scherm
Generaal Jeff Mac Mootry sprak in mei zijn zorgen uit over de verhuizing tegenover leden van de Tweede Kamer. © Theo Giele

17 mei 2018
Korpscommandant Mac Mootry zegt voor de vaste Kamercommissie Defensie dat er geen korps meer overblijft als de verhuizing wordt doorgezet. Hij spreekt van een ‘enorme uitstroom’ van mariniers.

22 mei 2018
De Kamercommissie Defensie krijgt 12.634 handtekeningen voor behoud van de mariniers in Doorn.

15 juni 2018
Staatssecretaris De Visser gaat onderzoeken waarom in de eerste helft van dit jaar zoveel mariniers de dienst voortijdig hebben verlaten.

Volledig scherm
Legervoertuigen bij de kazerne in Doorn. © ANP XTRA

7 augustus 2018
Het college geschillen medezeggenschap Defensie wil de procedure voor inspraak van het personeel voor de marinierskazer over moet.

11 september 2018
Het bouwrijp maken van de grond voor de marinierskazerne in Vlissingen is uitgesteld. Staatssecretaris Barbara Visser wacht daarmee, gezien de twijfels in de Tweede Kamer over de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen.

4 oktober 2018
Het ministerie van defensie stelt de gunning van de bouw uit. Staatssecretaris Barbara de Visser wil eerst met de Tweede Kamer overleggen. Uitstel volgt tot 1 januari 2019.

9 november 2018
Nu de verhuizing van de mariniers richting de beoogde nieuwe plek in Vlissingen onzeker is, gaan ook de nieuwbouwplannen voor Doorn voorlopig de ijskast in. Pas als de aanbesteding voor een nieuwe kazerne in Vlissingen weer wordt opgestart, gaan ze ook in Doorn weer verder met de plannen.

21 december 2018
Staatssecretaris Visser schort het voorbereidende werk voor de marinierskazerne nog eens met een half jaar op.

5 april 2019
De mariniers moeten uit Doorn vertrekken. Het dagelijks bestuur van de Utrechtse Heuvelrug stelt dat de gemeente het terrein van de oude marinierskazerne nodig heeft voor de bouw van een nieuwe wijk.

25 april 2019
De drie consortia die in de race zijn voor de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen, krijgen vanwege de vertraging elk 1,7 miljoen euro compensatie.

16 mei 2019
Zeeland loopt door de vertraging van de bouw van de marinierskazerne minstens 140 miljoen euro mis, schrijven de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen aan de staatssecretaris. De mariniers komen nu pas in 2024 naar Vlissingen.

9 juli 2019
De medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers verwacht dat de verhuizing wordt afgeblazen.

1 oktober 2019
Zeeland is het Haagse getreuzel rond de marinierskazerne zat. In een gezamenlijke brief dringen de provincie, waterschap Scheldestromen en de gemeente Vlissingen bij staatssecretaris Barbara Visser (VVD, defensie) aan op een concreet tijdpad.

22 januari 2020
Zeeland eist duidelijkheid na geruchten over andere locatie op sociale media over afblazen bouw marinierskazerne.