Strandhuisjes.
Volledig scherm
Strandhuisjes. © Marcelle Davidse

Toerisme deels weer toegestaan in Zeeland

Het toerisme in Zeeland mag langzaam weer op gang komen. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) vrijdag besloten. Een deel van de toeristische accommodaties mag begin mei open en mensen die een tweede woning in de provincie hebben mogen die weer gebruiken. Strandhuisjes mogen worden opgebouwd, maar nog steeds niet worden gebruikt. 

Sinds 30 maart mochten mensen in Zeeland niet meer ‘recreatief’ overnachten. Die maatregel nam de VRZ om de zorg in Zeeland niet onnodig te belasten vanwege de coronacrisis. De VRZ heeft de maatregelen nu versoepeld om zo de verlieslijdende recreatiesector tegemoet te komen. Dat is goed nieuws voor eigenaren van tweede woningen. Zij mogen weer naar hun huis. Ook eigenaren van bijvoorbeeld stacaravans mogen weer naar hun verblijf, mits ze eigen toilet en douche hebben en mits de campingeigenaar dat toestaat.

Woensdag meer bekend

Welke en hoeveel accommodaties weer mogen worden verhuurd wordt volgende week woensdag bekend. In deze eerste fase wordt uitgegaan van ongeveer 15 procent van de maximale toeristische bezetting. De precieze ingangsdatum wordt woensdag ook bekendgemaakt. Die datum zal ergens begin mei zijn.

Strandhuisjes mogen daarnaast wel weer worden opgebouwd, maar nog niet steeds worden gebruikt. De Veiligheidsregio bepaalt komende dagen welke categorieën allemaal onder een tweede verblijf vallen en welke niet. 

De versoepeling is vooral bedoeld voor ‘rustzoekers’. Hen wordt gevraagd in de buurt van de accommodatie te blijven, om zo het eventuele risico op verspreiding te verlagen. Uiterlijk 22 mei wordt de eerste fase geëvalueerd. Dan kan worden bepaald of andere vormen van verhuur ook worden toegestaan.

Alle horeca en attracties in Zeeland blijven verder dicht. Net zoals centrale sanitaire voorzieningen bij campings, parken en jachthavens. Dat is in lijn met de verlenging die premier Rutte dinsdag afkondigde.  

‘We willen grip houden’ 

,,We willen zoveel mogelijk grip houden in deze crisis”, vertelde Jan Lonink. Voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland. ,,Met deze eerste stap zetten we weloverwogen een eerste stap vooruit. Het is geen vakantietijd, maar crisistijd. De versoepeling is mogelijk omdat het aantal Covid 19-patiënten afneemt. Daardoor kan Zeeland - ondanks het feit dat de zorgketen nog steeds zwaar belast is - wel voorzichtig weer gasten ontvangen.”

De recreatiesector kan niet gelijk open, omdat het risico te groot is dat het aantal besmettingen toeneemt, zegt directeur van de GGD Zeeland Joke Gaemers. ,,Als we moeten kiezen tussen alles of niets, dan is het niets. Maar we denken dat de Zeeuwse gezondheidszorg deze eerste kleine stappen aankan.”

Toeristisch Ondernemend Zeeland positief

Belangenclub Toeristisch Ondernemend Zeeland is ‘positief over de eerste stap dat ondernemers weer gasten mogen ontvangen’. ,,Het is een belangrijke stap, omdat we er met elkaar van moeten leren”, zegt voorzitter Carla Schönknecht. ,,We moeten leren omgaan met een online-registratiesysteem waarbij ondernemers per dag onder meer aangeven hoeveel gasten ze hebben. Zo’n systeem hadden we nog niet. Het is goed om eerst gefaseerd en gecontroleerd een eerste stap te zetten. Volgens mij gaat het heel veel bieden om over een aantal weken te besluiten hoe het verder moet.”

Bekijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:

 1. Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheersbaar’, ook Belgen komen niet massaal
  video

  Drukte op Zeeuwse stranden ‘gezellig, maar beheers­baar’, ook Belgen komen niet massaal

  VLISSINGEN - De zon schijnt volop, er staat een lekker windje ter afkoeling, en dan is het ook nog eens een feestdag. Je zou dus verwachten dat de Zeeuwse stranden weer vol zouden liggen. Toch zijn er volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) ‘geen signalen’ dat het gevaarlijk druk is op recreatieplaatsen. In de grensplaatsen Hulst en Sluis is ook geen sprake van overmatig veel Belgenbezoek.
 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.