Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Twee mensen aan corona overleden in Zeeuwse verzorgings- en verpleeghuizen

GOES - In de Zeeuwse verzorgings- en verpleeghuizen zijn afgelopen week twee mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal zijn vier cliënten positief getest.

Dat blijkt uit de cijfers van Allévo, Cederhof, Cleijenborch, Schutse Zorg Tholen, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg, ZorgSaam en Zorgstroom. Omdat het morgen Hemelvaart is, zijn die een dag eerder vrijgegeven. De cijfers beslaan dus de periode van de afgelopen zes dagen.

Net als vorige week zijn er niet veel nieuwe besmettingen. Hoewel de verpleeghuizen nog niet volledig vrij zijn van corona, gaat het wel de goede kant op, zegt Angela Bras namens de Zeeuwse verzorgings- en verpleeghuizen.

Bezoekersregeling

Tijdens de persconferentie van het kabinet kondigde premier Rutte dinsdagavond aan dat alle verpleeghuizen vanaf 25 mei een bezoekersregeling kunnen treffen. De eerste stap hierin is dat slechts 1 vaste bezoeker per cliënt welkom is en op 1,5 meter afstand moet blijven. Uiterlijk 15 juni moet deze bezoekersregeling voor alle verpleeghuislocaties zijn ingevoerd.

Volgens Bras zijn de Zeeuwse zorgorganisaties al met de voorbereidingen gestart. Maar hoe de regeling er per instelling en locatie uitziet, is nog niet bekend. Elke zorgorganisatie vult dat op haar eigen manier in, omdat de woonvormen en de beschikbare ruimte overal verschillen.

Bezoek zal alleen mogelijk zijn als een locatie minimaal twee weken vrij is van coronabesmettingen. De GGD houdt nauwlettend in de gaten wat de effecten zijn van het versoepelen van de regels. Bras benadrukt dat als de veiligheid op een locatie in het geding is, de bezoekregeling direct wordt beëindigd.