Veel explosieven en bomresten in toekomstig windpark Borssele

VIDEOVLISSINGEN - De bodem van het toekomstige windpark Borssele 1 en 2 voor de Zeeuwse kust ligt vol met explosieven en resten van bommen en mijnen. Er zijn 850 verdachte objecten gevonden, meldt ontwikkelaar Ørsted. De Koninklijke Marine heeft vijf vliegtuigbommen en zeemijnen tot ontploffing gebracht. Twee volgen er nog.

Bodemonderzoeker Fugro, baggerbedrijf Boskalis en risico-analist Ordtek onderzoeken sinds 2017 of en hoeveel onontploft wapentuig er ligt op de plek waar het windpark Borssele moet verrijzen. Ook specialisten Bibby Hydromap en het Zierikzeese N-Sea hielpen mee om de zeebodem uit te kammen. Letterlijk door gedetecteerde metalen voorwerpen uit te graven.

Vliegroute

Het windpark ligt in de vliegroute die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog gebruikten bij bombardementen op nazi-Duitsland. ,,Er waren elke dag vluchten, maar soms konden piloten van de bommenwerpers door mist of andere oorzaken hun doelen niet vinden. Op de terugweg werd dan de bommenlading  boven de Noordzee gedropt. Ook werden missies regelmatig afgebroken, waarbij de bommen eveneens in zee werden gegooid. Daarnaast zijn er zeemijnen gelegd”, weet Wim de Meester, mede-auteur van boeken over de luchtoorlog boven Zeeland.

Risicocirkel

Het aantal gevonden objecten heeft Graham Moates, projectmanager locatieonderzoek van Ørsted, verrast. ,,Het merendeel was gelukkig schroot, maar er zaten ook grote explosieven bij. Eén tot onploffing gebrachte zeemijn zorgde voor een forse waterkolom. Een aantal ‘scherpe’ explosieven lag in de risicocirkel van geplande windmolenlocaties.  Verder zijn een machinegeweer en een compleet vliegtuig gevonden. Daar wordt nu verder onderzoek naar gedaan.”

Volledig scherm
De marine moet nog regelmatig zeemijnen en vliegtuigbommen uit WOII tot ontploffing brengen. © Koninklijke Marine
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement