stockpzc stockadr hondenpoep uitlaten hond hondenuitlaatplaats
Volledig scherm
stockpzc stockadr hondenpoep uitlaten hond hondenuitlaatplaats © DG

Veel Zeeuwen geven hun buurt dikke voldoende

pollMIDDELBURG - Rommel op straat, hondenpoep, vernielingen, vervelende mensen en hufterig gedrag in het verkeer: Zeeuwen ervaren hiervan veel minder overlast dan de gemiddelde Nederlander. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Zeeuwen de leefbaarheid van de buurt waarin ze wonen een dikke voldoende geven.

Poll

Ik ben dik tevreden over mijn buurt

 • Eens (79%)
 • Oneens (21%)
997 stemmen

Elke twee jaar wordt er een onderzoek onder de Nederlandse bevolking gehouden. Deze Veiligheidsmonitor kijkt ook naar de leefbaarheid van de buurten in het land. Zeeuwen zijn meer dan gemiddeld tevreden met de buurt en hun buurtgenoten. Er is in Zeeland meer onderling contact, gezelligheid en tevredenheid met de samenstelling van de bevolking.

Sinds 2013 is sprake van een positieve ontwikkeling. Zeven jaar geleden gaf nog 22,3 procent van de mensen aan veel overlast te hebben van verloedering in de buurt. Bij de laatste enquête is dat percentage gezakt naar 16 procent. Dat is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Ook het aantal mensen dat zegt veel overlast te ervaren van anderen nam af van 8,8 naar 7,0 procent. 

De meningen over de gemeenten zijn in Zeeland sterk verdeeld. Bijna de helft van de Zeeuwen is (zeer) tevreden over het functioneren van hun eigen gemeente, namelijk 44,4 procent. Met Overijssel scoren de Zeeuwse gemeenten gemiddeld daarmee het hoogste percentage. Maar opvallend genoeg is meer dan één op de tien Zeeuwen (zeer) ontevreden over het werk dat zijn of haar gemeente levert. In slechts twee andere provincies zijn dat meer mensen. Omdat de cijfers niet per gemeente zijn uitgesplitst, is niet duidelijk of het ongenoegen in  bepaalde Zeeuwse gemeenten is geconcentreerd.

 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.