Volledig scherm
© Thinkstock

'Verduurzamen huis moet voordeliger worden'

MIDDELBURG - Het Rijk moet met belastingmaatregelen particulieren stimuleren om hun eigen woning te verduurzamen. Dit stellen de gemeenten, provincies en waterschappen in een oproep aan de Tweede Kamer. 

Het Rijk moet verder  220 miljoen euro per jaar in een transitiefonds storten om investeringen van de lagere overheden in verduurzaming mede mogelijk te maken.

Een project in Middelburg is een van de tien voorbeelden in het deze week aangeboden rapport 'Versnellen naar een duurzaam Nederland'. De ombouw van een rijtjeswoning in Middelburg is het enige van de tien dat zich richt op de particuliere woningmarkt.  

Het zo goed mogelijk isoleren van een woning zou de eerste stap moeten zijn bij het ombouwen van een huis tot 'Nul Op de Meter' (NOM)-woning. In Middelburg wordt een 45 jaar oude rijtjeswoning verduurzaamd met onder meer schilisolatie. Een ingrijpende en kostbare operatie omdat de hele buitengevel moet worden aangepakt, inclusief kozijnen en het dak. ,,Isolatiemaatregelen zijn ook de duurste maatregelen. Korte termijn is het goedkoper om met een zware warmtepomp en veel zonnepanelen NOM te worden'', aldus het rapport.  ,,Het rijk kan met belastingmaatregelen de particulier veel meer stimuleren.''

De opstellers van het rapport hebben een wensenlijst opgesteld. Een van de punten is dat de financiering van het verduurzamen een eigen huis aantrekkelijker moet worden. Dat zou aan het huis gekoppeld moeten worden. Ouderen en voor mensen die aan hun maximale hypotheek zitten, zouden dan toch een financiering kunnen krijgen.

In Zeeland hebben 25 partijen afgesproken om in 2045 de hele  particuliere woningvoorraad energie-neutraal te hebben gemaakt. Bij het akkoord hebben zich onder meer aangesloten de gemeenten en provincie, bedrijfsleven, onderwijs (HZ), milieuorganisaties, dorpen, Sociale Innovatie Zeeland en Economische Impuls Zeeland.