Volledig scherm
De aangespoelde maanvis. © Marianne Heitman

Verdwaalde maanvis aangespoeld in Zeeland

Marianne Heitman uit het Zeeuwse Kamperland deed gisterochtend een bijzondere ontdekking aan de zeedijk tussen Colijnsplaat en Wissenkerke. Ze trof daar een aangespoelde maanvis van bijna een meter groot.  

De vis met het bijzondere uiterlijk - hij heeft geen staartvin - was overduidelijk verdwaald, want hij komt niet voor in de Oosterschelde. Ze leven in de oceanen, in een gematigd tot tropisch klimaat. ,,Soms komen ze in de Noordzee terecht, maar niet in de Oosterschelde", weet Heitman. 

De Kamperlandse laat elke ochtend haar honden uit op de dijk. Gisteren bleef een van de dieren snuffelen bij de vloedlijn. ,,Vanuit de verte dacht ik eerst dat het een bruinvis was, maar toen zag ik dit bijzondere dier. Hij was nog helemaal gaaf, dus nog niet lang dood."

Thuis heeft Heitman melding van haar vondst gemaakt bij het waterschap. De eerste hulp voor zeezoogdieren heeft de vis opgehaald. Het is nog niet duidelijk wat er met de vis gaat gebeuren. 

Eerder dit jaar spoelde op het strand van Noordwijk een albinozeehond aan. Bekijk hieronder een video van het dier bij zeehondenopvang Pieterburen: 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Doordeweeks is Jeroen van de Lindeloof makelaar, in het weekend koeienboer
  PREMIUM

  Doorde­weeks is Jeroen van de Lindeloof makelaar, in het weekend koeienboer

  GRIJPSKERKE - Als zelfstandig makelaar loopt Jeroen van de Lindeloof (48) uit Grijpskerke er doordeweeks altijd keurig bij. Netjes in pak, gelakte schoenen en stropdas. Dat is hoe veel mensen hem kennen, maar Van de Lindeloof heeft ook een andere kant. In de kofferbak van zijn auto liggen standaard laarzen, klompen en oude kleren. ,,Als er een kalfje wordt geboren, moet ik zo snel mogelijk naar mijn koeien.”
 2. Groene energie? In Rilland zien ze vooral de vervuiling die daarvan komt
  PREMIUM
  REPORTAGE

  Groene energie? In Rilland zien ze vooral de vervuiling die daarvan komt

  Nergens in Zeeland zijn de gevolgen van de energietransitie zo tastbaar als in de polders ten oosten van Rilland. Nieuwe windmolens, zonneparken, hoogspanningsmasten én een biovergister rukken op om Nederland van groen gas en stroom te voorzien. De polderbewoners zien het met lede ogen aan en vrezen dat het eind nog lang niet in zicht is. ,,Ze duwen alles maar een beetje in deze uithoek”, zegt de één. ,,Het is hier gewoon opvullen”, constateert de ander. ,,Ja, want in de polders woont toch niemand”, verzucht de derde.