Volledig scherm
Het treinstation in Goes. © Theo Giele

‘Vergeten’ Zeeland stuurt Den Haag pittige brief over openbaar vervoer

MIDDELBURG - De Tweede Kamer kan een pittig briefje uit Zeeland verwachten. Want ‘Zeeland lijkt vergeten’ in de nota Contouren Toekomstbeeld OV 2040 waarin staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat het openbaar vervoer voor de komende twintig jaar schetst.

Gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, vervoer) zei vrijdag in de Statencommissie economie dat Den Haag een notitie van hem kan verwachten. In haar nota besteedt Van Veldhoven namelijk slechts één regel aan Zeeland. ,,Zeeland lijkt vergeten. Zou de staatssecretaris weten dat hier ook mensen wonen?” 

Van der Maas erkende wel dat die ene zin positief nieuws voor een deel van de Zeeuwen bevat. In de nota staat dat Zeeland een snellere verbinding moet krijgen met Breda, een van de knooppunten in het druk bezette spoornet. Breda wordt dan voor Zeeuwse reizigers de poort naar de Randstad.

Reisafstanden

Tegelijkertijd is zo'n snellere spoorverbinding maar een deel van de oplossing voor Zeeuwen die aangewezen zijn op openbaar vervoer.  Van der Maas: ,,Zeeland is dunbevolkt, we hebben slechts één spoorlijn, de reisafstanden zijn groot en de eilandenstructuur is voor het OV ook een handicap. Maar ik lees in de nota helaas niet hoe inwoners van Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Beveland, de kop van Walcheren het treinstation kunnen bereiken.” 

CDA’er Frank Kuijpers vroeg zich af of er op dit dossier voldoende is gelobbyd in Den Haag. Dat leek niet nodig, omdat Zeeland als één van de twaalf provincies aan tafel zat bij het opstellen van de nota. Een vergelijkbare perifere provincie als Groningen komt in het beleidsstuk echter beter uit verf dan Zeeland. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement