Volledig scherm
PREMIUM
© Lex De Meester

‘Verslavend, al vijftig jaar’: Ron wandelt graag, net als twee op de drie Nederlanders

VLISSINGEN - De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas. De tekst komt uit een oubollig liedje, maar hij beschrijft een activiteit die tegenwoordig met afstand op nummer één staat als het gaat om vrijetijdsbesteding. ,,Wandelen geeft een beter gevoel dan met je krantje in een stoel zitten.”

Volgens cijfers van het CBS wandelt twee derde van de Nederlanders regelmatig. Jong en oud. Gemiddeld leggen ze acht kilometer af, in ongeveer twee uur. Wandelen is populairder dan uitgaan, winkelen, fietsen of fitness.

Nederland heeft meer dan 45.000 kilometer aan wandelpaden, vaak in een bijzondere omgeving. Meer dan in het verleden zijn mensen met hun gezondheid bezig. Wandelen is de makkelijkste, goedkoopste en minst belastende manier om in conditie te blijven. 

En dan zijn er altijd mensen die een stapje extra doen. Ze zijn lid van een van de 1300 wandelclubs in Nederland - met een totaal van 60.000 leden - of ze dagen zichzelf uit tot bijzondere prestaties. Zoals deze drie Zeeuwen.

  1. De visserij verantwoordelijk voor minder kreeft? ‘Dat is wel erg kort door de bocht’

    De visserij verantwoor­de­lijk voor minder kreeft? ‘Dat is wel erg kort door de bocht’

    YERSEKE - De visserij verantwoordelijk stellen voor de sterke daling van het aantal kreeften in de Oosterschelde is wel erg kort door de bocht, vindt vissersvereniging OWV. Bioloog Peter van Bragt komt tot die conclusie in een opiniestuk op natuurwebsite Nature Today. ,,Een boude uitspraak als je beseft dat wetenschappelijk onderzoek naar de kreeftenstand ontbreekt”, zegt Ida Sinke, voorzitter van OWV.