Volledig scherm
PREMIUM
Veteranen Jan Buijse (links) en Peter Pellegrino zaterdag op de Zeeuwse Veternanedag in Middelburg. © Maurits Sep

Veteranen boos: ‘we krijgen geen rol in herdenking Slag om de Schelde’

POLLMIDDELBURG - Oud-militairen voelen zich miskend omdat ze geen rol hebben bij de nationale herdenking van de Slag om de Schelde. Die wordt op 31 augustus gehouden in Terneuzen en is de landelijke aftrap van de viering dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. De provincie zegt dat ‘de militairen welkom zijn’, maar geen rol hebben omdat ‘dat niet past in het karakter van het programma’.

Het zit de veteranen al niet lekker dat de Amerikanen zijn uitgenodigd. ,,Zij hebben part noch deel gehad in de Slag om de Schelde”, zegt Jan Buijse (81) uit Goes. ,,Daardoor raakt de herdenking van de Slag om de Schelde ondergesneeuwd onder het algemene jaar van 75 jaar bevrijding. Daar zijn we gepikeerd over.”

Poll

Zeeuwse veteranen horen bij de herdenking van de Slag om de Schelde

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
3106 stemmen

Maar dat de oud-militairen nu ook geen rol hebben in het programma is ze in het verkeerde keelgat geschoten. Ruim een jaar geleden verzochten de Algemene Vereniging voor Oud- en actief dienend personeel van de Koninklijke Marine (AVOM) en de Contact Oud Mariniers (COM) of ze mochten participeren in de herdenking. ,,Het is belangrijk om erbij te zijn, omdat we zelf al tien jaar lang de herdenking om de Slag om de Schelde doen. Nu wordt het een nationaal evenement en dan mogen we niet meedoen.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement