Volledig scherm
Expositie Zeeuws Meisje van Rem van den Bosch. © Ruben Oreel

Vijf finalisten dingen mee naar Zeeuwse PioniersPrijs, van bevrijdingsmuseum tot Meatless

MIDDELBURG - De vijf kandidaten voor de Zeeuwse PioniersPrijs zijn bekend. Het zijn het fotoproject Zeeuws Meisje van kunstenaar Rem van den Bosch, AED-leverancier Medisol uit Vlissingen, het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, virtual reality bedrijf UC360 en producent van vleesvervangers Meatless uit Goes.

De Zeeuwse Connectie, het netwerk van elfduizend Zeeuwen dat de prijs elk jaar uitreikt, maakt zaterdag 8 februari tijdens een bijeenkomst in Middelburg bekend wie de prijs mee naar huis mag nemen. Die bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een beeldje van kunstenaar Henk Vierveijzer. 

Een pluim op de hoed

De prijs is in het leven geroepen om bedrijven, organisaties en instellingen een pluim op de hoed te steken als ze Zeeland op een bijzondere manier op de kaart zetten. Dit jaar komt Laurens Simonse, oprichter van Team Rockstars IT, terug naar zijn geboortegrond om de prijs aan de winnaar uit te reiken. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door Rijkse Accountants en de Zeeuwse Rabobanken.

Dit jaar zijn er 118 mogelijk kanshebbers aangemeld. Daaruit heeft de jury vijf finalisten geselecteerd. Het (Zeeuwse) publiek kan meebeslissen wie de prijs het meest verdient. Dat kan door te stemmen voor één van de kandidaten op de website zeeuwsepioniersprijs.nl.

Volledig scherm
Pieter Joziasse van Medisol. © Ruben Oreel

In het project Zeeuws Meisje van Rem van den Bosch gaat het Zeeuws Meisje de hele wereld over, maar dan wel op een moderne en artistieke manier en met een doel: belangrijke waarden uitdragen over gelijkheid, respect. Zeeuws Meisje moet ons aan het denken zetten en een uithangbord van gelijkheid worden.

Het Goese bedrijf UC360 is volgens de Zeeuwse Connectie een ‘unieke speler’ op het gebied van virtual reality techniek. Het onderscheidt zich met zijn VR Robot die 360 graden opnamen kan maken en toepasbaar is in allerlei branches. 

Medisol in Vlissingen is marktleider in de verkoop van AED's, apparaten waarmee mensen met een hartstilstand het leven kan worden gered.  Medisol levert inmiddels in ruim 20 landen. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een forse groei beleefd.

Meatless In Goes produceert unieke plantaardige vleesvervangende vezels voor de voedingsindustrie. Het internationaal opererende bedrijf helpt zo om duurzamer voedsel te maken. Vorig jaar investeerde Meatless fors in uitbreiding. iermee een bijdrage aan de verduurzaming van ons voedsel.

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het museum staat de Slag om de Schelde centraal, die een sleutelrol heeft gespeeld bij de bevrijding van Nederland en het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het Bevrijdingsmuseum is in 2019 geheel vernieuwd en fors uitgebreid. 

 1. Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’
  PREMIUM
  portret

  Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’

  TERHOLE - Als filiaal/rayonmanager van Pabo croste Alex Eggermont uit Terhole (54) door heel het land, nu is hij gebonden aan een scootmobiel. Vijf jaar geleden werd hij geveld door een cva, een beroerte, en dat heeft hem de ogen geopend. ,,Vroeger kon ik snel oordelen over mensen die ik niet kende of sprak. Nu weet ik dat je moet luisteren, inleven en dan reageren.”
 2. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 3. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.