Volledig scherm
Transport containerschepen over de Westerschelde bij Terneuzen. © Adri van de Wege

Vijf gigantische containerkranen schuiven langzaam over de Westerschelde naar Antwerpen

TERNEUZEN - Van verre was het al te zien vanochtend, vijf gigantische containerkranen die langzaam over de Westerschelde schuiven aan boord van het zwareladingschip Zhen Nua 25.

Uit China komen ze. Hun eindbestemming is de Noordzee Terminal net over de grens in de Antwerpse haven waar jaar op jaar de overslag van containers groeit. De nieuwe containerkranen kunnen de grootste containerschepen als de MSC Isabella met een laadvermogen van ruim 23.000 containers ‘moeiteloos’ lossen en laden. Deze schepen kunnen in de breedte 26 containers op een rij vervoeren. Zo ver reiken de nieuwe containerkranen ook.

Op de foto's passeert de Zhen Hua 25 Terneuzen, begeleid door de sleepboten Smit Seine en Union Grizzly en rijksvaartuig RWS 78 (helemaal links op foto hieronder).

Volledig scherm
Passage transport bij Terneuzen. © Adri van de Wege
 1. De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM
  VIDEO

  De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  VLISSINGEN ,,Daar zitten we dan weer‘’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 2. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
  PREMIUM
  POLL

  Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

  COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.
 3. Psychiatrische patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigingen door Vlissingen
  PREMIUM

  Psychiatri­sche patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigin­gen door Vlissingen

  VLISSINGEN – Honderd cliënten van Zeeuwse Gronden, een instelling voor psychiatrische gezondheidszorg, dreigen de dupe te worden van bezuinigingen. Volgens directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden wil de gemeente Vlissingen – die als centrumgemeente verantwoordelijk is voor beschermd wonen – volgend jaar minder geld uittrekken voor patiënten die buiten een instelling wonen. De instelling slaat alarm.