Volledig scherm
© ThinkStock

Vijf miljoen voor lagere werkdruk op Zeeuwse basisscholen

VLISSINGEN – De Zeeuwse basisscholen ontvangen vanaf volgend schooljaar gezamenlijk zo’n vijf miljoen euro om de werkdruk van leraren te verlagen. Dat bedrag loopt op tot 9 miljoen euro in het schooljaar 2021/2022.

De vakbonden sloten vorige maand samen met onderwijsminister Arie Slob een werkdrukakkoord: landelijk is 237 miljoen euro beschikbaar om de hoge werkdruk van leraren te bestrijden. Deze week werd bekend hoeveel geld elke school precies krijgt. Een basisschool van honderd leerlingen krijgt volgend schooljaar ruim 15.000 euro (155 euro per leerling). De scholen mogen zelf bepalen hoe ze het geld gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door een gymdocent aan te stellen, of een conciërge of onderwijsassistent.

Verantwoorden

Pim van Kampen, voorzitter van de Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland, is blij. ,,Het is positief dat er eindelijk geld beschikbaar komt. Ik vind het sterkt dat de scholen zelf mogen beslissen waar ze het geld aan uitgeven. Ik heb er wel wat moeite mee dat scholen achteraf moeten verantwoorden dat het geld echt gebruikt is om de werkdruk te verlagen. Dat is nogal subjectief.”

Ondertussen gaan de stakingen in het basisonderwijs door. De leraren willen, behalve een lagere werkdruk, namelijk ook een hoger salaris. Ze eisen 900 miljoen euro, terwijl de overheid 270 miljoen euro beschikbaar stelt. Komende woensdag staken de scholen in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Op 13 april gaan de scholen in Brabant en Limburg dicht. Of er ook een staking komt in Zeeland, is nog niet duidelijk.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement