Volledig scherm
© Thinkstock

Vlissingse ambtenaar ontslagen na vervalsen collegebesluit

VLISSINGEN - Een ongelukkige fout is een ambtenaar van de gemeente Vlissingen duur komen te staan. Zij heeft strafontslag gekregen. Een poging dat via de rechter ongedaan te maken, is voorlopig op niets uitgelopen.

De vrouw werkte sinds medio 2010 bij de gemeente Vlissingen. Zij was onder meer betrokken bij de Frans Naereboutprijs, waarmee de gemeente elke twee jaar vrijwilligers eert.

Voor de editie van 2016 had zij een ambtelijke nota opgesteld, zodat het college van burgemeester en wethouders een besluit kon nemen over de prijs. De vrouw vergat echter de nota in de goede 'status' te zetten, waardoor deze niet het college bereikte en er geen formeel besluit kwam.

Toen ze zich dat eind november 2016 realiseerde - een week voor de uitreiking - heeft zij het concept-besluit eigenhandig voorzien van de digitale handtekening van de eerste locosecretaris. Daarmee deed ze het voorkomen dat het college eind oktober een besluit over de prijs had genomen.

De handelwijze van de vrouw kwam al snel aan het licht. Ze zei zich te realiseren fout bezig te zijn geweest, maar in paniek te hebben gehandeld. Dat zou het gevolg zijn geweest van een burn-out. De vrouw werkte al langer terwijl ze overspannen was.

'Plichtsverzuim'

Het gemeentebestuur toonde geen clementie en ging over tot strafontslag wegens 'plichtsverzuim'. De ambtenaar is daarop naar de rechter gestapt in een poging dat terug te draaien en met terugwerkende kracht haar salaris te ontvangen.

Ook wilde zij dat de gemeente een medisch onderzoek zou instellen. De vrouw is ervan overtuigd dat zij in gezonde gesteldheid nooit zo zou hebben gehandeld. 

De rechter in Middelburg heeft haar in het ongelijk gesteld, zo blijkt uit het vonnis dat deze week is gepubliceerd. Volgens de rechter maken de verklaringen van de vrouw duidelijk dat zij zich eind november 2016 zich wel degelijk realiseerde dat zij fout was, maar er bewust voor koos erover te zwijgen uit angst voor de gevolgen.

Het 'onfortuinlijke incident', zoals de rechter het noemt, kan niet volledig worden toegeschreven aan een burn-out. ,,Zij was in staat om afwegingen en een keuze te maken", zo staat in het vonnis. Daarmee is er sprake van plichtsverzuim en mocht het gemeentebestuur dus overgaan tot een disciplinaire straf.

De vrouw vindt dat zij wel heel zwaar wordt gestraft. Haar fout had immers geen ernstige gevolgen en ze behaalde er geen persoonlijk voordeel mee.

Volgens de rechter doet dat niet ter zake. Door haar eigen toedoen is 'haar integriteit als gemeenteambtenaar aangetast', staat in het vonnis. ,,Haar handelen raakt ook de integriteit van het college en de gemeente. De echtheid van collegebesluiten dient immers onder alle omstandigheden boven iedere twijfel verheven te zijn."

Vicky Tsoutsanis, advocaat van de betrokken ambtenaar, beraadt zich samen met haar cliënte op het instellen van hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Verder onthouden zij zich van commentaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
    PREMIUM
    poll / video

    Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

    VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.