Volledig scherm
De kerncentrale in Borssele © EPZ

Voor 2030 komt er in Nederland geen kerncentrale bij

DEN HAAG - Als er al bedrijven zijn die een tweede kerncentrale in Nederland willen bouwen, zal die niet voor 2030 in bedrijf kunnen zijn. Dat antwoordt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) op vragen van VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius.

Yesilgöz-Zegerius wilde van Wiebes weten wat de gevolgen zijn van het sluiten van oude kerncentrales voor de uitstoot van broeikasgassen en wat de kansen zijn op de bouw van nieuwe kerncentrales. Wiebes zegt dat het ‘aan de markt’ is om plannen voor een nieuwe kerncentrale te ontwikkelen.

Minister Wiebes is het met zijn partijgenote eens dat de overgang naar duurzame energie veel gemakkelijker is als kerncentrales in gebruik blijven. Kerncentrales sluiten zonder dat er duurzame opwekking tegenover staat leidt  tot een toename van de uitstoot van kooldioxide. 

Eerder sluiten van Borssele dan voor het geplande jaar 2034 heeft nauwelijks effect voor het halen van de klimaatdoelen, stelt Wiebes. De Zeeuwse kerncentrale is goed voor 3 tot 4 procent van de totale productie van elektriciteit in Nederland. Of de uit de jaren zeventig daterende centrale in bedrijf is of niet doet er wat de totale CO2-uitstoot betreft niet zo heel veel toe.

Op Europese schaal ligt dat compleet anders. Andere landen zijn voor een veel groter deel afhankelijk van kernenergie. Uit cijfers van de Europese organisatie voor kernenergie Euratom blijkt dat acht EU-landen voor meer dan 30 procent afhankelijk zijn van atoomstroom. Frankrijk spant de kroon; driekwart van de Franse elektriciteit komt uit kerncentrales. In België bijna 40 procent.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement