Volledig scherm
PREMIUM
Viskotter bij windpark op de Noordzee. © Harmen Van Der Werf

Voor een keertje zijn vissers het eens: de bouw van windparken in Noordzee is rampzalig voor visstand

BRUSSEL - Stop met de bouw van windparken in de Noordzee. De Thoolse visser Job Schot waarschuwde woensdag tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement voor de gevolgen van de ‘industrialisatie van de Noordzee’. Schot kreeg in Brussel bijval van de Franse vissers.

Voor Europa is de omschakeling naar duurzame energie een topprioriteit. Voor de komende dertig jaar is een enorme uitbreiding van het aantal windturbines gepland. Nu staan er vooral windmolens in de Noordzee. Die wekken samen 24 GigaWatt (GW) aan stroom op. Maar in 2050 moet op de Europese zeeën 450 GW aan elektriciteit worden opgewekt, waarvan de helft op de Noordzee. Dat betekent dat alleen al op het Nederlandse deel van de Noordzee 60 GW aan windenergie moet worden opgewekt. 

Voor het Europees Parlement reden om meer te willen weten over de impact van al die windparken op de visserij. De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (CU) is aangesteld als rapporteur. Op zijn uitnodiging gaven woensdag deskundigen hun visie.