Volledig scherm
Uien © Thinkstock

Vorig jaar weinig, nu heel veel uien op Zeeuwse akkers

KRUININGEN - Zeeland wacht een zeer grote uienoogst. De opbrengst van de zaaiuien wordt geschat op ruim 1500 miljoen kilo.

Vorig jaar kwamen er door de langdurige droogte en hitte weinig uien van de akkers. Gemiddeld werd 15.000 kilo per hectare aan zaai-uien geoogst. Dat is 40 procent minder dan in een normaal seizoen. Dit jaar is de oogst overvloedig, zegt directeur Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions in Kruiningen. ,,Er is tien procent meer  ingezaaid, zodat het areaal zaaiuien uitkomt op 27.800 hectare. We ramen een netto-opbrengst van 55.000 kilo per hectare. Dat is 10 tot 15 procent meer dan in een regulier seizoen.”

Lage prijzen

In tegenstelling tot vorig jaar zijn de prijzen relatief laag. In exportlanden bestaan nog geen tekorten. Bovendien hadden uienhandelaren tot voor kort ook nog buitenlandse uien, vooral uit Egypte, op voorraad. Inmiddels zijn die partijen grotendeels verkocht. Volgens Wiskerke is het nu wachten totdat Afrikaanse landen en dan met name Senegal hun markt openstellen voor Nederlandse uien. Dat gebeurt doorgaans begin september.  

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement