Volledig scherm
Albert Vader. © Mechteld Jansen

Wethouder Vlissingen over afblazen marinierskazerne: ‘Als dit waar is, is een hele provincie geschoffeerd’

VLISSINGEN - ,,Als dit waar is, is een hele provincie geschoffeerd.” Sinds afgelopen vrijdag probeert de Vlissingse wethouder Albert Vader tevergeefs om bij Defensie een reactie los te krijgen op berichten dat het kabinet op het punt stond de verplaatsing van de mariniers af te blazen. Ook gedeputeerde Jo-Annes de Bat is niet blij zo laat hij op Facebook weten. ,,Dit kan niet waar zijn. Het zijn weliswaar geen bevestigde berichten, maar we zijn alleen al boos omdat we geen reactie krijgen. Wordt absoluut vervolgd!”

Wethouder Vader is eveneens ontstemd. ,,We voelden aan ons water dat er wat stond te gebeuren. Maar wat we ook vroegen in Den Haag, we kregen niets te horen. De luiken gingen dicht, er werd om de hete brij heen gedraaid. Dat was voor ons ook de reden om woensdag, samen met de provincie en het waterschap, om een bevestiging te vragen dat het project niet ter discussie staat. Tot op heden hebben we daarop nog geen enkele reactie gehad”, aldus Vader donderdag aan het einde van de middag, nadat het nieuws bekend werd dat staatssecretaris Barbara Visser afgelopen vrijdag al het project ten grave wilde dragen. 

Vader: ,,Als dit zo is, is het ongelooflijk schofferend voor heel Zeeland dat we op geen enkele wijze aan ons is verteld dat naar alternatieven voor Vlissingen wordt  gezocht.”

Het kabinet onderzoekt een alternatieve locatie voor de marinierskazerne, waarschijnlijk in de buurt van Apeldoorn. Onder de elitemilitairen is al jaren sprake van een leegloop, naar verluidt omdat zij niet van de centraal gelegen Van Braam Houckgeestkazerne willen verhuizen naar Zeeland. In 2018 vertrokken 182 militairen en vorig jaar waren in november al 137 mariniers gestopt. Ter vergelijking: in 2010 waren dat er 44. Staatssecretaris Barbara Visser noemde de uitstroom ‘aanzienlijk’. 

Poll

Kabinet draait Zeeland een loer

 • Eens (87%)
 • Oneens (13%)
6387 stemmen
 1. Doordeweeks is Jeroen van de Lindeloof makelaar, in het weekend koeienboer
  PREMIUM

  Doorde­weeks is Jeroen van de Lindeloof makelaar, in het weekend koeienboer

  GRIJPSKERKE - Als zelfstandig makelaar loopt Jeroen van de Lindeloof (48) uit Grijpskerke er doordeweeks altijd keurig bij. Netjes in pak, gelakte schoenen en stropdas. Dat is hoe veel mensen hem kennen, maar Van de Lindeloof heeft ook een andere kant. In de kofferbak van zijn auto liggen standaard laarzen, klompen en oude kleren. ,,Als er een kalfje wordt geboren, moet ik zo snel mogelijk naar mijn koeien.”
 2. Groene energie? In Rilland zien ze vooral de vervuiling die daarvan komt
  PREMIUM
  REPORTAGE

  Groene energie? In Rilland zien ze vooral de vervuiling die daarvan komt

  Nergens in Zeeland zijn de gevolgen van de energietransitie zo tastbaar als in de polders ten oosten van Rilland. Nieuwe windmolens, zonneparken, hoogspanningsmasten én een biovergister rukken op om Nederland van groen gas en stroom te voorzien. De polderbewoners zien het met lede ogen aan en vrezen dat het eind nog lang niet in zicht is. ,,Ze duwen alles maar een beetje in deze uithoek”, zegt de één. ,,Het is hier gewoon opvullen”, constateert de ander. ,,Ja, want in de polders woont toch niemand”, verzucht de derde.