Wie krijgt wanneer en waar zijn boosterprik? De GGD geeft antwoord
GOES - De boostercampagne is op gang gekomen. Hoe gaat het in zijn werk? Joyce van der Leer, projectleider vaccinatielocaties van de GGD Zeeland, geeft antwoord.
De een zegt derde prik, de ander booster. Hoe zit dat?
,,Mensen met een verminderd afweersysteem hebben drie prikken nodig om net zo beschermd te zijn als anderen die aan twee vaccinaties voldoende hebben. Via hun medisch specialist hebben zij een oproep ontvangen voor een derde prik. Je spreekt van een ‘booster’ als iemand die volledig gevaccineerd is een ‘oppep-prik’ krijgt. Wie vanwege zijn medische toestand drie vaccinaties nodig had, komt dus zes maanden na de laatste prik ook in aanmerking voor een booster.”
Welk vaccin wordt gebruikt voor de boosterprik?
,,Dat is voor iedereen een mRNA-vaccin, ongeacht welke vaccinatie je eerder hebt gekregen. De betekent dat iedereen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna krijgt als booster.”
Wie is wanneer aan de beurt voor de booster- of oppepprik?
,,Het doel is om vóór 1 januari alle 80-plussers te hebben gevaccineerd. Zij krijgen van het RIVM een uitnodiging. De uitnodigingen gaan niet allemaal tegelijk de deur uit, de oudsten hebben die als eerste ontvangen. Elke dag stuurt het RIVM landelijk 55.000 uitnodigingen.
Alléén met die uitnodiging kun je een afspraak maken. We hebben nu twaalf vaccinatielocaties in de provincie. Op de website ggdzeelandprikt.nl zijn alle plaatsen waar gevaccineerd wordt te vinden. Na 1 januari kunnen mensen van 60 tot en met 79 een boosterprik krijgen. Over de 60-minners moet landelijk nog een beslissing worden genomen.”
Kan je de boosterprik echt niet zonder afspraak halen?
,,Nee, dat kan niet. Het gaat om grote aantallen mensen. We willen niet dat oudere mensen in lange rijen buiten in de kou op hun beurt moeten wachten. Ook voor het efficiënt inzetten van onze medewerkers is het beter om met afspraken te werken.”
Wat als iemand thuis woont, maar niet naar de vaccinatielocatie kan komen? Zelfs niet met hulp.
,,Niet-mobiele mensen werden in de eerste vaccinatierondes thuis door de huisarts gevaccineerd. De huisartsen geven dat aan ons door. Dan komt een GGD-medewerker van het mobiele team langs om iemand thuis een boostervaccinatie geven. Hetzelfde geldt voor mensen die later niet mobiel zijn geworden. Hun huisarts kan dat aan ons melden.”
Kunnen partners tegelijk een vaccinatie halen?
,,Als de partner mee wilt komen voor een boostervaccinatie, proberen we daarbij te helpen. Maak in dat geval de afspraak telefonisch en geef aan dat jullie samen willen komen. De partner moet 60 jaar of ouder zijn. Voor de partner geldt uiteraard ook dat de laatste volledige coronavaccinatie of besmetting met Covid-19 een half jaar geleden moet zijn.”
Hoe zit het in zorginstellingen?
,,Zorginstellingen met een eigen medische dienst, en dat zijn de meeste verpleeghuizen, vaccineren zelf de bewoners. Als er geen medische dienst is komt de GGD. Instellingen kunnen zich hiervoor bij ons melden via een webformulier. Zorginstellingen worden geïnformeerd door de koepel.”
Hoeveel mensen zet de GGD in?
,,Voor het vaccineren hebben we nu 300 mensen. Maar we hebben meer handen nodig: van verpleegkundigen tot begeleiders op de vaccinatielocaties tot chauffeurs. Binnenkort plaatsen we hiervoor vacatures. Gelukkig kunnen we binnen onze GGD medewerkers voor verschillende taken flexibel inzetten.”
Hoe is de belangstelling voor de booster?
,,Groot. Na de opstart vorig week zien we het aantal afspraken enorm oplopen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
MET VIDEO
Watersnoodramp maakt nu meer los dan ooit: ‘In het museum is het twee keer zo druk als normaal’
De belangstelling voor de Ramp is dit jaar ongekend groot. Ook Siemco Louwerse, directeur van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, is verrast voor de overweldigende aandacht. -
Laatste woord nog niet gezegd over villa's in Kruseveer: 29 bezwaren ingediend tegen vergunning
Liefst 29 klachten worden binnenkort in één zitting bij de Reimerswaalse bezwarencommissie behandeld. Ze gaan allemaal over hetzelfde onderwerp: de bouw van negen villa's in Kruseveer. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Makke derby is een prooi voor Duiveland
De nummers twee en drie in de vierde klasse B zorgden zaterdag maar zelden voor een kleurrijke clash, de rode kaart na een klein half uur voor WIK’57-spits Colin van Wanrooij hielp Duiveland uiteindelijk in het zadel: 4-1. -
Wat betekent het Schone Lucht Akkoord voor Kanaalzone? ‘Dit is een belofte aan onze inwoners’
Wethouder Laszlo van de Voorde ondertekende maandagmiddag namens de gemeente Terneuzen het Schone Lucht Akkoord (SLA). Maar is schone lucht in de Kanaalzone niet hetzelfde als gebakken lucht?
-
Feestelijke opening nieuwe Aldi bij Vlissings stadshart nadert
Bijna drie maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling, maar de opening van de nieuwe Aldi bij de Spuikom in Vlissingen is in zicht. Vrijdag 10 maart gaan de deuren open. -
-
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.