Wij hebben wat te zeggen!

video'Ik ben 17 en ik heb je wat te zeggen'. Zo heet de jubileumcampagne van SIRE, waarin jongeren van zich laten horen. Marloes en Joep - allebei uit Zeeland - zijn uitgekozen om hun talenten te laten zien.

Marloes Strenk (17) woont deels in Vlissingen en deels in Houten.

Opleiding: styling, interieur en vormgeving op mbo-vakschool Nimeto in Utrecht

Volledig scherm
Marloes Strenk: 'Ik hoop dat mensen minder in hokjes gaan denken.' © SIRE

Wie ben je? ,, Muziek is wie ik ben. Ik begon op mijn zevende op de trommel, en nu speel ik drumstel. Ik zit in een bandje, maar ik doe ook vaak mee met jamsessies. In muziek kan ik mijn passie kwijt: ik kan mijn gevoel erin uiten en ik hou van heel veel lawaai maken. Er zijn heel weinig meiden die drummen, daarom val ik best wel op. Het maakt me niet uit: het gaat welk geluid er uit je instrument komt. Ik denk erover om van opleiding te switchen. Ik wil later mijn beroep maken van muziek.”

Wat heb jij te zeggen? ,,In de campagne zeg ik niets, maar hoor je alleen mijn muziek. Maar als je me vraagt hoe Nederland er over vijf jaar uit moet zien, dan hoop ik dat mensen minder in hokjes gaan denken. Als een studiegenootje blauw haar heeft, en mensen vinden dat niet vet, dan wordt zo iemand meteen buitengesloten. We vinden heel snel dingen van elkaar, zonder dat we iemand kennen.”

Waarom doe je mee aan de campagne? ,,Ik vind dat de campagne een goede boodschap heeft. Oudere mensen denken alles beter te weten, maar jongeren zijn open minded en creatief. Door de campagne wordt zichtbaar hoeveel talent wij hebben. Ik wil laten zien dat ik eraan kom, en dat ik daar heel hard voor werk.”

Quote

Jonge mensen hebben creatieve ideeën!

Marloes Strenk

Wat hoop je dat de campagne teweeg brengt? ,,Ik hoop dat er meer geluisterd wordt naar jongeren onder de 18 jaar. Volwassenen denken dat wij niets weten, omdat we nog niet met de grote boze wereld te maken hebben gehad. Maar jonge mensen hebben creatieve ideeën!”

Joep van Damme (17) woont deels in Bergen op Zoom en deels in Arnemuiden.

Opleiding: havo 5 op het Ostrea Lyceum in Goes

Volledig scherm
Joep van Damme: 'Als je vrolijk bent, dan krijg je vrolijkheid terug.' © SIRE

We kennen je al van je succesvolle bedrijf JOEP, waarmee je zelfgehaakte mutsen, sjaals, hoezen en pannenlappen verkoopt. Wat doe je nog meer? ,,Ik zit op school, en ik vind het leuk om met vrienden uit te gaan, te stappen en naar festivals te gaan. En deze week heb ik nog een award gewonnen bij een wedstrijd voor veelbelovende jongeren. Supervet! Ik heb het heel druk met mijn bedrijf. Maar wat ik doe, vind ik heel leuk om te doen, daarom word ik er niet moe van. Wel van huiswerk, maar niet van JOEP.”

Wat heb jij te zeggen? ,,Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen gewoon chill doet. Ik werk heel hard: ik ga na school tot midden in de nacht door, maar ik ben altijd positief en vrolijk. Dat zouden meer mensen moeten doen. Als je vrolijk bent, dan krijg je vrolijkheid terug.”

Waarom doe je mee aan de campagne? ,,Tot de campagne begon, wist ik niet wat het inhield. Dat werd me niet verteld. Maar ik vind het heel mooi. Ik vind het belangrijk dat we positief zijn over de toekomst. Waarom zou je pessimistisch zijn, terwijl er zoveel jonge en creatieve mensen zijn. Ik vind het vet dat SIRE jongeren een platform biedt.”

Quote

Jongeren denken vaak dat er toch niet naar ze geluisterd wordt

Joep van Damme

Wat hoop je dat de campagne teweeg brengt? ,,Er moet meer geluisterd worden naar 17-jarigen, want wij krijgen straks te maken met de beslissingen die nu genomen worden. En ik hoop dat jongeren door de campagne beseffen wat ze zelf kunnen doen. Ze denken vaak dat er toch niet naar ze geluisterd wordt. Dan denk ik: yo, je kunt wel voor jezelf opkomen en de dingen doen die je leuk vindt. Dat is niet afhankelijk van leeftijd.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement