Corona Meerman
Volledig scherm
Corona Meerman © Privéfoto

Ze hééft geen corona, maar héét Corona

ARNEMUIDEN - Corona. Tot eind vorig jaar vooral bekend als dat Mexicaanse bier. En als de term voor de lichtkrans rond de zon. Maar nu als een virus dat de wereld compleet op zijn kop zet. Voor Corona Meerman uit Arnemuiden best een gekke gewaarwording. ,,Maar ik ga mijn naam niet veranderen. Ik ben er trots op.”

Wie op de website van het Meertens Instituut de naam Corona intypt, ziet dat er in Nederland 44 vrouwen zo heten. In Zeeland niemand. ,,Klopt", zegt Corona Meerman (30). ,,Mijn vader heeft destijds mijn doopnaam geregistreerd, maar op mijn geboortekaartje staat Corona.” 

En zo gaat ze dus ook door het leven en zo kent iedereen haar. En ja, natuurlijk werden voorheen ook al flauwe grappen gemaakt. ,,Dan heet je broertje zeker Jupiler, dat soort dingen. Ik was het gewend, kon er altijd wel om lachen.” Maar sinds de uitbraak van Covid-19, ofwel het coronavirus, staat haar naam ineens in een ander daglicht. ,,In het begin was het wel bijzonder om het overal te lezen en te horen. Dan dacht ik soms: hebben ze het nou over mij?", vertelt de Arnemuidse, die haar baan  bij opleidingsinstituut NTI combineert met haar eigen bedrijf: yogales geven en retreats (persoonlijke ontwikkelingsreizen) in Zeeland, Zweden en Bali. ,,Maar dan ging het over het virus.” 

‘Bij Starbucks keken ze wel even gek op’

Corona Meerman op haar werk bij het NTI.
Volledig scherm
Corona Meerman op haar werk bij het NTI. © Privéfoto

Haar naam heeft nu al een paar keer tot gekke situaties geleid. Op Bali bijvoorbeeld, waar ze net weer vandaan komt. ,,Ik ging bij de Starbucks koffie halen, maar daar schrijven ze je naam altijd op de beker. Dan word je wel even gek aangekeken.” Ook krijgt ze via social media af en toe vreemde berichtjes. ,,Iemand vroeg me of ik wil stoppen om het virus te verspreiden. Tja, wat moet ik daar nu mee?” Wel heeft ze een keer haar doopnaam (Maria) gebruikt om onder lastige vragen uit te komen. ,,Maar toen moest ik mijn e-mailadres noemen en dat zorgde ook weer voor verwarring.” 

Toch zal Corona haar naam nooit veranderen, hoewel sommige naamgenoten dat wel overwegen. ,,Ik ben er trots op. Hij betekent iets positiefs, brenger van licht, zonnestralen. En mensen vergeten hem niet snel.” Ondanks alles denkt Corona dat het virus ook mooie dingen met zich meebrengt. ,,Ik zie meer creativiteit en innovativiteit, ook op mijn werk. En in de samenleving meer betrokkenheid en respect. De wereld is even op pauze gezet en dat is ook wel goed. We moesten zoveel.”

Of ze zelf bang is om besmet te raken? ,,Nou, toen ik uit het vliegtuig kwam voelde ik me niet zo fit. Dus toen dacht ik er wel even aan. Maar ik ben niet echt bang, en als het zo is dan is het zo.” Lachend: ,,Dan wordt het volgende artikel ‘Corona heeft corona’.”

En dan natuurlijk de hamvraag: lúst Corona wel Corona? Weer een lach. ,,Uhh, ik drink liever witbier, haha.”  

 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.