Zeeland vraagt in een brief aan premier Rutte om schadeloosstelling voor het afblazen van de marinierskazerne.
Volledig scherm
PREMIUM
Zeeland vraagt in een brief aan premier Rutte om schadeloosstelling voor het afblazen van de marinierskazerne. © ANP

Zeeland aan premier Rutte: stel ons ruim schadeloos voor het mariniersdebacle

VLISSINGEN - Praat niet langer óver, maar mét ons om het hoofdpijndossier marinierskazerne fatsoenlijk af te sluiten. Dat is de boodschap aan minister-president Mark Rutte van de Zeeuwse bestuurders na het stuklopen van het overleg met staatssecretaris Barbara Visser. In een brief aan de premier geven de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen aan dat Zeeland ruimschoots schadeloos moet worden gesteld voor het afblazen van de verhuizing van het Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen.

Dinsdagavond kondigde commissaris van de koning Han Polman na het overleg in Den Haag aan het hogerop te gaan zoeken. Hij en zijn collega-bestuurders kregen een bevestiging van wat ze al vreesden, zo schrijven ze in de brief. ,,De inzet was kennelijk om ons te confronteren met een voldongen feit.” In de brief schrijven ze dat er geen enkele rechtvaardiging is om het project te schrappen.  

‘Nee schudden’

Woensdagochtend hadden de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar en zijn wethouders nog nagepraat over wat er in het ministerie was voorgevallen. Zo hadden de Zeeuwen de commandant der zeestrijdkrachten naast haar ‘nee’ zien schudden toen de staatssecretaris zei dat het uiteindelijk aan het kabinet was om de knoop door te hakken.
Het was in de ogen van de Vlissingse wethouder Albert Vader een opmerkelijk moment in het overleg over de marinierskazerne. De afloop is bekend. ‘Zeeland’ kon uit de woorden van staatssecretaris Visser niets anders opmaken dan dat het over en sluiten is. De voor de gelegenheid op dinsdag geserveerde ‘blauwe hap’, favoriet bij veel marine-mensen, moet de Zeeuwen als een galgenmaal hebben gesmaakt.