Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Zeeland in beroep tegen uitspraak vogelschade fruittelers

VLISSINGEN - De provincie Zeeland gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van rechtbank Gelderland dat zij de tegemoetkoming aan fruittelers bij vogelschade aan appels en peren niet mag afbouwen.

Ook de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland tekenen beroep aan tegen de uitspraak. Dat meldt BIJ12-Faunafonds. Fruittelers waren in beroep gegaan tegen het afbouwen van de tegemoetkomingen. De rechtbank Gelderland stelde hen begin augustus in het gelijk. 

Volgens het beleid van de provincies komt schade door vogels aan appels en peren dit jaar niet meer voor een vergoeding in aanmerking, met uitzondering van de provincie Limburg. Daardoor krijgen fruittelers geen schadevergoeding meer uit het Faunafonds.

Terwijl het hoger beroep loopt, keert het Faunafonds geen vergoedingen uit. Maar fruittelers kunnen die wel aanvragen, zodat ze bezwaar kunnen maken tegen een afwijzing. Dienen ze geen aanvraag in, dan krijgen ze sowieso geen geld.

De Raad van State doet naar verwachting  in de tweede helft van volgend jaar uitspraak.

  1. Zeeuwse ziet bizarre race Schulting: 'Het was gekkenhuis in stadion!'

    Zeeuwse ziet bizarre race Schulting: 'Het was gekkenhuis in stadion!'

    VLISSINGEN - Elien Rienstra zal donderdag 22 februari niet snel vergeten. De Middelburgse zat tijdens de gouden race van shorttrackster Suzanne Schulting in het ijsstadion van Gangneung. ,,Het was een gekkenhuis!'', vertelt de echtgenote van bondscoach Jeroen Otter. ,,Deze racedag was zo overtuigend en bijzonder, wat een ontlading. Ik ben zo blij dat mijn man straks weer vader en man kan zijn na vier maanden in een olympische bubbel te hebben geleefd.''