Volledig scherm
Strand bij Dishoek. © Lex de Meester

Zeeland maakt zich op voor extreem warm weer: ‘Temperatuurrecords mogelijk’

pollVLISSINGEN - Zeeland kan zich gaan opmaken voor een paar extreem warme dagen. Tenminste, als we de weerbureaus mogen geloven. Records worden niet uitgesloten, een hittegolf lijkt een zekerheidje.

Poll

Ik zie op tegen de hitte

 • Eens (73%)
 • Oneens (27%)
2281 stemmen

In het oosten van Brabant en Noord-Limburg worden de hoogste temperaturen voorspeld: ,,Woensdag en donderdag kan het landinwaarts 35-39 graden worden. Zelfs 40 graden lijkt niet helemaal uitgesloten”, meldt Weeronline.  Een ander bureau, Weerplaza, zegt: ,,Er gaan sowieso hitterecords sneuvelen. Misschien wel het all-time hitterecord”, aldus weerman Wilfred Janssen. Ook in Zeeland gaan de temperaturen dik boven de dertig.

Verkoeling kun je vinden in zwembaden en natuurlijk aan de Zeeuwse kust. Maar pas op voor de hoge zonkracht. Die is 7 en dat betekent dat je binnen een kwartier al kunt verbranden. Wie bovendien te lang in de hete zon zit kan een zonnesteek oplopen. Braken, hoofdpijn, duizeligheid en uitdroging zijn belangrijke signalen. 

Als je je niet lekker voelt is het niet verstandig om een duik in het koude water te nemen, waarschuwt de reddingsbrigade. De komende dagen wordt dus een hittegolf verwacht en daardoor neemt de kans op een zonnesteek toe. Het advies luidt om uit de felle zon te blijven, goed te smeren en extra water drinken, ook als je geen dorst hebt. Als je meer vocht verlies dan dat je drinkt, blijft er te weinig vocht over om te verdampen. De temperatuur stijgt daardoor in je lichaam.

Hooikoorts

Hooikoortspatiënten krijgen het extra zwaar, meldt de website Nature Today. ,,Komende dagen komt bijvoet in bloei. Voor veel hooikoortspatiënten betekent dat een opleving van de hooikoortsklachten net nu de hoogste graspollenconcentraties achter de rug zijn. De pollen komen op een ongelukkig moment. Door de hitte kan de ozonconcentratie flink oplopen. De combinatie van hitte, ozon en pollen kan tot extra gezondheidseffecten leiden.”

Het advies luidt om de actuele en verwachte luchtkwaliteit in de gaten te houden via luchtmeetnet.nl

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternella Riemens-Hengst beleefde het bombardement van Westkapelle
  PREMIUM
  Interview

  ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternel­la Rie­mens-Hengst beleefde het bombarde­ment van Westkapel­le

  WESTKAPELLE - Dit is het zesde deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Pieternella Riemens-Hengst (1936) hoe zij in Westkapelle het bombardement op de zeedijk in 1944 overleefde in een Duitse bunker: ,,Een enorme knal, de bunker bleef wel vijf minuten schudden."
 2. Kookboekenauteur Natascha van der Stelt neemt gebak mee naar Goes

  Kookboe­kenau­teur Natascha van der Stelt neemt gebak mee naar Goes

  GOES - Kookboekenauteur Natascha van der Stelt bezoekt zaterdag 24 augustus (14.00 tot 16.00 uur) boekhandel Het Paard van Troje in Goes. Onlangs verscheen haar nieuwe boek Natascha bakt. Tijdens haar bezoek kan worden geproefd hoe het gebak smaakt dat zij daarin heeft beschreven. Al het gebak is suiker- en tarwevrij. Er worden koekjes, cake en ander klein gebak aangeboden, waaronder in ieder geval klassiekers, om te illustreren dat die dus smaakvol kunnen worden gemaakt zonder suiker of tarwe.