Volledig scherm
© Het afsteken van vuurwerk.

Zeeland telt vijf vuurwerkslachtoffers; minst in vergelijking met andere provincies

VLISSINGEN - Het aantal vuurwerkgewonden in Zeeland dat op de spoedeisende hulp moest worden behandeld, steeg licht ten opzichte van vorig jaar, van 4 in 2018/2019 naar 5 tijdens de laatste jaarwisseling. Daarmee is Zeeland, samen met Flevoland, de provincie met de minste vuurwerkslachtoffers.

Dat blijkt uit een rapport van VeiligheidNL, dat jaarlijks het aantal vuurwerkgewonden inventariseert. Terwijl landelijk het aantal slachtoffers onder de 15 jaar is gestegen, blijft in Zeeland de teller al drie jaar lang op nul staan. 

Landelijk steeg het aantal slachtoffers jonger dan 15 jaar licht van 97 naar 101. Het totaal aantal slachtoffers daalde juist van 396 naar 385. Het overgrote deel van de slachtoffers bestond uit jongens of mannen. De helft onder de twintig jaar. Brandwonden en oogletsel kwamen het meest voor. Vier op de tien heeft een brandwond, ruim een kwart oogletsel.

De helft van de vuurwerkletsel ontstond bij omstanders die het vuurwerk niet zelf hadden afgestoken. In veruit de meeste gevallen (81 procent) zorgde legaal vuurwerk voor letsel.

  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan
    PREMIUM

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”