Volledig scherm
De stoomboot is aangekomen in Middelburg. © Theo Giele.

Zeeland verwelkomt Sinterklaas

MIDDELBURG - Sinterklaas is in Zeeland aangekomen. Op diverse plaatsen in de provincie werden hij en zijn pieten verwelkomd door honderden enthousiaste kinderen. Het weer werkte goed mee en ook het debat over zwarte piet leek even helemaal naar de achtergrond verdwenen. Een impressie.

Volledig scherm
Mae (links) en Nola gaan in Vlissingen graag op de foto met piet. © Lex De Meester
Volledig scherm
Aankomst van sinterklaas en zijn pieten in Vlisisngen. © Lex De Meester
Volledig scherm
In Middelburg waren er ook glutenvrije pepernoten te verdelen. © Theo Giele
Volledig scherm
De favoriete piet van Sjoerd Cevaal (8) uit Oost-Souburg is Kleurtjespiet. Niet dat die piet een regenbooggezicht heeft, maar hij draagt wel een héél mooi pak in heel veel stralende kleuren. En dat telt voor Sjoerd en zijn zus Marit (4, maar al bijna 5) bij de intocht in Vlissingen. © Lex De Meester
Volledig scherm
Sint kon in Zierikzee niet aan de steiger van Rollandthof afmeren zoals-ie normaal doet. Dat komt omdat vorige week de bliksem in de bedieningskast van het witte bruggetje is geslagen. De brug kon niet omhoog, dus kwam de Sint een paar honderd meter eerder aan land. © Esme Soesman.
Volledig scherm
Ook in Terneuzen roetveegpieten en zwarte pieten. © Harmen van der Werf
Volledig scherm
Er waren zowel roetveegpieten als zwarte pieten te zien in Middelburg. © Theo Giele
Volledig scherm
Een ongelukje met de pepernotenkar in de Noordstraat in Terneuzen. © Harmen van der Werf.
Volledig scherm
Aan het einde van het feest in Zierikzee helpen grote en kleine pieten en heel veel kinderen mee om alle pakjes en logeerspullen naar het Huis van Sinterklaas in het Stadhuismuseum aan de Meelstraat te brengen. © Esme Soesman.
 1. De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriendschap voor het leven
  PREMIUM
  VIDEO

  De oude Cor en de jonge Marijn hebben een vriend­schap voor het leven

  VLISSINGEN ,,Daar zitten we dan weer‘’, zegt Marijn als hij in de stoel ploft naast zijn grote vriend Cor. ,,Ga zitten, dan kunnen we lekker pitten”, reageert Cor adrem. Marijn Heijstek komt al ruim een jaar om de twee weken langs. Hij is met zijn elf jaar de jongste vrijwilliger van WVO Zorg. Cor is dementerend en woont in zorgcentrum Scheldehof. Hij leerde Marijn kennen toen hij met zijn klas kerstkaarten uitdeelde.
 2. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
  PREMIUM
  POLL

  Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

  COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.
 3. Psychiatrische patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigingen door Vlissingen
  PREMIUM

  Psychiatri­sche patiënten dreigen dupe te worden van bezuinigin­gen door Vlissingen

  VLISSINGEN – Honderd cliënten van Zeeuwse Gronden, een instelling voor psychiatrische gezondheidszorg, dreigen de dupe te worden van bezuinigingen. Volgens directeur Jan van Blarikom van Zeeuwse Gronden wil de gemeente Vlissingen – die als centrumgemeente verantwoordelijk is voor beschermd wonen – volgend jaar minder geld uittrekken voor patiënten die buiten een instelling wonen. De instelling slaat alarm.