Volledig scherm
k © Thinkstock

Zeeuw is vaak lid van de bieb

MIDDELBURG - Zeeuwen zijn goede klanten van de bibliotheek. Bijna drie op de tien inwoners is lid van een van de bibliotheken. Alleen in de provincie Flevoland ligt dat aandeel hoger.

In totaal zijn bijna 3,8 miljoen Nederlanders lid van een bibliotheek, blijkt uit cijfers van de Koninklijke Bibliotheek. Deze zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

In Zeeland gaat het om ruim 103.000 leden, ofwel 27 procent van het aantal inwoners. Dat is gelijk met de provincie Drenthe. Flevoland is koploper. Daar is 32 procent lid van de bibliotheek. Limburgers lenen het minst vaak een boek. Slechts 18 procent is lid.

Het ledenbestand van bibliotheken bestaat vooral uit jeugdleden, die doorgaans geen contributie hoeven te betalen. In Zeeland is het jeugdaandeel het kleinst van alle provincies: 53 procent. In Drenthe is dat het grootst: 68 procent.

Bibliotheek Oosterschelde heeft binnen de provincie de meeste leden (35.000) en uitleningen (752.000), maar bestrijkt ook het grootste gebied. ZB Planbureau en Bibliotheek voor Zeeland heeft, met ruim 30.000 abonnementen, relatief de meeste leden. Dat is mede te danken aan de vele studenten die de bibliotheek bezoeken. De ZB telt naar verhouding weinig jeugdleden (38 procent).

De Zeeuwse bibliotheken leenden in 2015 gezamenlijk bijna 1,9 miljoen boeken en andere materialen uit. Dat komt neer op ruim 18 per lid. Dat is relatief weinig, want het landelijk gemiddelde is 21 uitleningen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement