Volledig scherm
Logo van Black Achievement month © BAM

‘Zeeuwen hoeven zich niet voor slavernij te schamen, ze kunnen er wel van leren’

MIDDELBURG - Zeeuwen hoeven zich niet te schamen voor het slavernijverleden. Ze kunnen er wel van leren. Dat antwoordt het dagelijks provinciebestuur op vragen van Forum voor Democratie.

Zeeland heeft dit jaar voor het eerst meegedaan aan Black Achievement Month, een evenement waarin de aandacht wordt gevestigd op prestaties van zwarte mensen. Forum Voor Democratie heeft moeite met de link die wordt gelegd met het slavernijverleden en de Gouden Eeuw. Daarover wordt onnodig negatief gedaan, vindt de Zeeuwse Statenfractie.

Het slavernijverleden verdient om onder de aandacht te worden gebracht, zonder waardeoordeel, vindt het provinciebestuur. ‘Van de geschiedenis kun je leren. Kijken naar en leren van de geschiedenis en deze geschiedenis erkennen betekent geen gezichtsverlies of schuld en schaamte.’ 

De Black Achievement Month in Zeeland biedt de mogelijkheid jaarlijks op actuele wijze aandacht te geven aan het Zeeuwse slavernijverleden en aan het thema onvrijheid in de volle breedte. Het evenement is dan ook zeker voor herhaling vatbaar, vindt het dagelijks provinciebestuur.