Volledig scherm
© De Gelderlander

Zeeuwen houden drankgebruik binnen de perken

VLISSINGEN - Zeeuwen zijn relatief bescheiden innemers. Zes procent van de volwassen inwoners drinkt overmatig. Alleen in de provincie Flevoland is dat aandeel lager (5 procent). Noord-Holland telt de meeste drankorgels (9 procent).

Dat blijkt uit een onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl, op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Gezondheidsmonitor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mannen die meer dan 21 glazen en vrouwen die meer dan 14 glazen per week drinken, worden beschouwd als overmatige drinkers. Binnen Zeeland gebeurt dat het minst in de gemeenten Kapelle (3 procent overmatige drinkers) en Borsele (4 procent). In de gemeente Hulst is het aantal overmatige drinkers het hoogst: 9 procent.

Landelijk gezien zijn er 42 gemeenten waar het aandeel overmatige drinkers nog hoger ligt. Koplopers zijn Laren en Bergen (Noord-Holland), met 13 procent. Kapelle hoort samen met Arnhem, Dronten en Hardinxveld-Giessendam tot de gemeenten met de minste overmatige drinkers.

Er is ook gekeken naar het aantal zware drinkers: volwassenen die minimaal 1 keer per week 6 (mannen) of 4 (vrouwen) glazen drinken. Onder de 12 gemeenten waar dat het minst voorkomt, zijn 4 Zeeuwse: Middelburg, Kapelle, Tholen en Sluis.

Maximaal 1 glas

De richtlijn is om hooguit 1 glas per dag te drinken. Maar liefst 55 procent van de volwassenen in de gemeente Reimerswaal zegt zich daaraan te houden. Landelijk is dat alleen in Urk nog hoger (58 procent). Ook de andere Zeeuwse gemeenten tellen relatief veel niet- of matige drinkers. In Hulst zijn dat er nog het minst (36 procent).

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana uit Goes te vinden: ‘We willen afscheid kunnen nemen’
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana uit Goes te vinden: ‘We willen afscheid kunnen nemen’

    COLIJNSPLAAT - Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”