Volledig scherm
Voor prenten van Jantje de Prentenknipper worden honderden euro's neergeteld. Foto Lex de Meester © lex de meester

Zeeuws Museum is op zoek; Wie heeft een prent van Jan de Prentenknipper?

MIDDELBURG - Het Zeeuws Museum in Middelburg zoekt voor een nieuwe tentoonstelling prenten van Jan de Prentenknipper. Het museum vraagt bezitters van een prent van Jan de Prentenknipper zaterdag 23 november tussen 12 en 15.30 uur naar het museum te komen. Op vertoon van de prent krijgen zij en een introducé gratis toegang die middag. 

Jan Huijszoon (1799-1870), alias de Prentenknipper, trok met zijn gezin van plaats naar plaats, op zoek naar werk. Om zijn magere inkomen aan te vullen, verkocht hij zelfgemaakte bijbelprentjes. Zo nu en dan vindt het gezin onderdak bij een boer. In ruil voor een slaapplaats maakt hij dan een prent van de boerderij en het werk op het land. Jan zwerft onder meer over Zuid-Beveland en Walcheren en door Zeeuws-Vlaanderen en Tholen.

Knippen is eigenlijk niet het juiste woord voor wat Huijszoon doet. Hij snijdt en beitelt de voorstellingen uit papier. Vervolgens plakt hij ze op een stevig stuk papier en beschildert ze met waterverf en soms met handgeschreven teksten. Zijn knipsels geven een bijzondere kijk op Zeeland in de negentiende eeuw.

Particulier bezit

Het Zeeuws Museum wil graag weten hoeveel prenten van Jantje de Prentenknipper nog in particulier bezit zijn. Op zaterdag 23 november zijn experts aanwezig die kunnen vertellen hoe de prenten het beste bewaard kunnen worden. Het museum hoopt van de prenten uiteindelijk een tentoonstelling te kunnen samenstellen.

Bezitters van een prent kunnen zich aanmelden via secretariaat@zeeuwsmuseum.nl Mensen die verhinderd zijn, maar ook een prent hebben, kunnen contact opnemen met prentenknipper@zeeuwsmuseum.nl