robert brunke
Volledig scherm
robert brunke © Ruben Oreel

Zeeuws Statenlid Robert Brunke stapt per direct uit Forum voor Democratie

videoMIDDELBURG - Robert Brunke, Statenlid voor Forum voor Democratie (FvD) in Zeeland is per direct uit de partij gestapt en gaat zelfstandig verder met een nieuwe politieke partij. Dat heeft hij vandaag via een persbericht laten weten.

‘Aanleiding is de handelwijze van het partijbestuur aangaande het beleid en de interne machtsstrijd die via de media wordt uitgevochten’, schrijft hij. ‘Als gekozen volksvertegenwoordiger herken ik mijzelf niet meer in de politieke koers en uitlatingen en zal na het zomerreces als eigen lijst vertegenwoordigd zijn in de Provinciale Staten en mij inzetten voor de Zeeuwse burgers en hun belangen.’

Brunke zegt dat zijn besluit niets te maken heeft met het nieuws van vandaag dat FVD-senatoren zijn overgestapt naar de partij van Henk Otten die geroyeerd was als lid van Forum voor Democratie. ,,Dat is puur toeval dat dat ook nu speelt”, zegt hij.

Niet te verdedigen

Brunke is begin 2016 bij FvD gekomen. ,,Het was hun standpunt voor een gekozen burgemeester dat mij trok. En ook het feit dat de partij mensen uit de samenleving zocht, écht mensen van de werkvloer. Ik heb me nooit links of rechts gevoeld. Maar die twee dingen spraken me zo aan dat ik besloot me aan te sluiten en de partij mee op te zetten. Ik heb geholpen met het opstellen van de kieslijsten voor Zuid-Holland en Zeeland. Maar het laatste half jaar verschoof de koers van de partij. Zeker na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en die toespraak van Baudet, was het niet meer de partij die ik kende. Ik kon het ook bijna niet meer verdedigen bij de achterban. Ik werd steeds meer gezien als ‘rechts’, maar dat ben ik niet. Ook niet links.”

Voor Brunke zat er daarom nog maar één ding op: een eigen partij beginnen. ,,Ik ben met voorkeur gekozen. En ik heb nog altijd veel contact met mijn achterban. Ik wil me inzetten voor hun belangen op een goede, nuchtere manier met sociaal, rechtvaardig beleid.” Hoe de nieuwe partij gaat heten, is nog niet bekend.

Fractievoorzitter Fred Walraven van FvD in Zeeland, was nog niet bereikbaar voor een reactie.

Afgelopen maart voerde Thierry Baudet nog campagne in Terneuzen samen met Brunke en andere Zeeuwse Forum-leden. Zie video:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Feyenoord-shirt en boek als extra prijs tekenwedstrijd
    PREMIUM
    VIDEO

    Feyenoord-shirt en boek als extra prijs tekenwed­strijd

    KATS - ,,Ik vond die Feyenoord-tekenwedstrijd gelijk een hartstikke leuk idee”, zegt Matty Verkamman over de actie van de Kapelse wethouder Jon Herselman. De sportjournalist/schrijver/uitgever besloot ook een duit in het prijzenzakje te doen. Hij stelde een speciale editie van het binnenkort te verschijnen boek over de Europa Cup 1-finale van Feyenoord beschikbaar. Compleet met retro-shirt en handtekening van een speler naar keuze.