Het horeca- en winkelplein van camping de Julianahoeve is vrijwel verlaten.
Volledig scherm
PREMIUM
Het horeca- en winkelplein van camping de Julianahoeve is vrijwel verlaten. © Ernesta Verburg

Zeeuwse badplaatsen veranderd in spooksteden, met enkele verbaasde toeristen: ‘Ik blijf tot de laatste minuut’

RENESSE/BRESKENS/DOMBURG - Zeeuwse badplaatsen zijn veranderd in spooksteden. Afgelopen weken ging het al hard met annuleringen vanwege het coronavirus, maar de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) gaf gisteren de genadeklap. Toerisme is vanaf maandag verboden. ,,Mensen wegsturen hebben we nooit eerder gedaan. Ik hoop het ook nooit meer mee te maken”, zegt een campinghouder.

De enige mensen die je in het centrum van Renesse ziet, eten een afhaalfrietje in de auto. Of lopen binnen bij Primera, een van de laatste winkels die zijn deuren stug openhoudt. Daar komt ook net een Duits echtpaar naar buiten. Wat doen zij hier nog? ,,We zijn hier maar één dag”, zegt de man, genaamd Frank. ,,Ik moest toevallig vanochtend naar een vergadering in Rotterdam.” Zijn vrouw lacht, kijkt snel de andere kant op. Komm, maant ze.

 1. Doordeweeks runt hij een glasbedrijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederlandse profclubs
  PREMIUM

  Doorde­weeks runt hij een glasbe­drijf, maar in het weekend loopt Angelo langs de lijn bij Nederland­se profclubs

  SLUISKIL - Normaal gesproken was Angelo Boonman (40) uit Sluiskil dit weekend aan het genieten van zijn eerste vrije weekend in maanden tijd. De assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal staat echter al een paar maanden werkeloos aan de kant door de coronacrisis. Vervelen doet hij zich allerminst. Voor zijn eigen bedrijf, Glasbedrijf Boonman, crosst hij vijf dagen in de week heel Zeeuws-Vlaanderen door.
 2. Nieuwe documentaire Tijdgravers: over de conservatoren van het Zeeuws Genootschap
  PREMIUM

  Nieuwe documentai­re Tijdgra­vers: over de conservato­ren van het Zeeuws Genoot­schap

  Vang het Zeeuwse leven. Sla het op, bewaar het in stofvrij papier en plastic, plak er namen, data en plaatsen op. Dat is wat het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen doet. Al 251 jaar. Vorig jaar werd het 250-jarig bestaan groots gevierd, beschermvrouwe prinses Beatrix was erbij. Nu, als een verrassende nabrander, heeft Fifi Visser een film gemaakt over de conservatoren van het genootschap: 'Tijdgravers'. Over de tientallen vrijwilligers die zich verdiepen en verliezen in de botten, schelpen, fossielen, schedels, tekeningen, kaarten, handschriften, opgezette vogels, schilderijen en wat al niet meer. De ondertitel verduidelijkt: 'Berichten uit het pakhuis van de eeuwigheid.’ Maandag 1 juni gaat de film in première in Cinema Middelburg.