Volledig scherm
Stopcontact © PZC

Zeeuwse huurders zuinigst met stroom

VLISSINGEN - Zeeuwse huurders gebruiken het minste elektriciteit van alle Nederlanders. Het gemiddelde verbruik was in 2018 per huishouden 1960 kiloWattuur (kWh). Dat is 10 kWh minder dan huurders in Friesland. Het landelijk gemiddelde voor huurwoningen is 2170 kWh.

Dit zijn voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de categorie koopwoningen zijn de Friezen het zuinigst met 2820 kWh. Zeeuwen met een eigen woning staan met een gemiddeld verbruik van 2930 kWh op de tweede plaats.  Landelijk werd per koopwoning gemiddeld 3250 kWh gebruikt. 

Het doorsneeverbruik van alle woningen was in Zeeland 2600 kWh. Friese (2490 kWh)  en Groningse huishoudens  (2580 kWh) verbruikten gemiddeld minder stroom.  Dat Groningers gemiddeld minder stroom gebruikt komt doordat in deze provincie vergeleken met Zeeland naar verhouding meer huurders zijn. Het landelijk gemiddelde was 2790 kWh. 

Het stroomverbruik is sinds 2010 sterk gedaald. Zo ging het Zeeuwse gemiddelde in acht jaar omlaag van 3100 kWh naar 2600 kWh. Binnen Zeeland waren in 2018 Vlissingers het zuinigste met een gemiddeld verbruik van 2290 kWh. In de gemeente Tholen werd het meeste elektriciteit gebruikt: 2880 kWh.

  1. Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan
    PREMIUM

    Het wordt deze zomer krap op de Zeeuwse stranden nu opspuiten niet kan

    VLISSINGEN - Dit wordt de zomer van de smalle stranden. Van zand zonder loopplanken, van zoeken naar prullenbakken en van strandhuisjes die noodgedwongen moeten verhuizen. Oorzaak: vanwege de stikstofcrisis kan het strand niet worden opgespoten. Intussen knabbelt de zee onvermoeibaar aan het Zeeuwse strand. Op veel plekken is het al akelig smal geworden. ,,Misschien moeten we van bepaalde stukken strand gaan zeggen: bij hoog water niet gebruiken.”